„Той размахва пръст на Америка“: Какво означава връщането на Пеевски в политиката

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Съединените щати му налагат санкции заради сериозна корупция. Близките му обаче обвиняват дори президента на САЩ Джо Байдън, че е подведен, а в същото време декларират вярност в принципите на западната демокрация. После отново го кандидатират за депутат, все едно нищо не се е случило, а накрая той започва демонстративно да се показва всеки ден на различни места, след като в продължение на години се криеше от публиката.

 

Връщането на обявения от САЩ за корумпиран Делян Пеевски в българската политика е предизвикателство и размахване на пръст в лицето на Америка. Кандидатирането му отново за депутат от ДПС със сигурност ще бъде забелязано от партньорите на България на Запад, коментираха пред Свободна Европа бивши американски и български дипломати.

Американското посолство в София припомни, че по-рано Вашингтон „нанесе сериозен удар срещу корупцията в България“, но само българските граждани могат да решават кого да изпратят в Народното събрание.

Делян Пеевски е сред тримата българи, на които САЩ наложиха санкции в началото на юни за „участие в сериозна корупция“ по глобалния закон „Магнитски“. Наред с Пеевски, санкционирани бяха още бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, заради връзки именно с Пеевски, както и укриващият се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков.

 

Делян Пеевски беше депутат от ДПС в четири поредни Народни събрания, но не се кандидатира за парламентарните избори на 4 април 2021 г. Два месеца по-късно Вашингтон обяви санкциите, а Пеевски не се кандидатира и на последвалите парламентарни избори на 11 юли.

За третите избори обаче, които ще се проведат на 14 ноември, Пеевски поведе две листи на Движението за права и свободи (ДПС), във Велико Търново и Благоевград.

„Това е силно обезпокоително, да го кажа меко. Това означава, че той размахва пръст в лицето на Америка, а ДПС се ангажира още повече с корупцията“, коментира за Свободна Европа бившият американски дипломат на Балканите Маршал Харис, който днес е сред утвърдените лобисти в САЩ.

„ДПС демонстративно предизвикват Вашингтон“, коментира дългогодишният български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Делян Пеевски не отговори на обажданията за коментар. Пресцентърът на ДПС също не отговори на въпросите на Свободна Европа.

 

От списъка „Магнитски“ до кабинета на кмета

В сряда Делян Пеевски се появи в кабинета на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Пресцентърът на ДПС публикува на страницата си във Фейсбук снимки, на които около масата се виждат Панов, Делян Пеевски, председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, членът на ръководството на ДПС Камен Костадинов и кметът на малката благоевградска община Белица Радослав Ревански, който често придружава Пеевски.

Кметът на Велико Търново е от ГЕРБ, която често е обвинявана в задкулисни отношения с ДПС, въпреки че официално отрича това. Критиците на Пеевски твърдят, че той има значително задкулисно влияние в политиката, правосъдието, бизнеса и медиите.

По-късно Даниел Панов обясни на страницата си във Фейсбук, че е приел Карадайъ в качеството си на председател на Националното сдружение на общините в Република България. В съобщението не се споменава името на санкционирания от САЩ Делян Пеевски.

Последваха срещи с кметовете на Свищов и Банско, след които пресцентърът на ДПС отново публикува снимки. Кметът на Свищов Генчо Генчев се кандидатира през 2019 г. като независим, но беше подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Кметът на Банско също е независим, но с подкрепата на БСП.

И кметовете, и подкрепилите ги политически сили не дават знак срещите с човек, който е санкциониран от САЩ за корупция, да са проблем за тях.

Съпартийците на Пеевски в ДПС често казват, че очакват доказателства от САЩ за твърденията за корупция. Те твърдят, че някой е подвел американското правителство и обвиняват две имена – издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев и лобиста Маршал Харис. И двамата отхвърлят обвиненията като абсурдни.

„Тази пиар кампания стигна дотам, да твърди, че аз съм наричал недвусмислено Пеевски корумпиран, защото съм бил получил конфиденциална информация от Министерството на финансите на САЩ“, каза Харис. Той има два лобистки договора с български бизнесмени, които бяха обвинени от прокуратурата – Пламен Бобоков и Миню Стайков.

През февруари Харис организира онлайн среща със сътрудници на американски конгресмени за корупцията в България. Месец по-късно двамата водещи сенатори в Комисията по външна политика – Боб Менендес и Джим Риш, публикуваха своя остра позиция срещу корупцията в България.Правителството на САЩ събира внимателно информация преди да наложи санкции и нито я споделя, нито я публикува.Маршал Харис

 

Харис обяснява, че американското правителство събира внимателно информация преди да наложи санкции и нито я споделя с някого преди това, нито я публикува след това. Политиците от ДПС обаче казват, че очакват такава информация.

„След като не получихме никакви доказателства по обвиненията от САЩ, ние поканихме господин Пеевски да се върне в листите“, обясни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред Свободна Европа в началото на октомври.

Дългогодишната депутатка от БСП, а в момента един от лидерите на коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Татяна Дончева коментира пред Свободна Европа ситуацията така:

„Пеевски е взел надмощие над Доган (почетен председател на ДПС – б.р.). Казват, че Доган е предпазлив човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би допуснал тази демонстрация, ако от него е зависело“, каза Дончева в „Студио България“ на Свободна Европа.

 

Решението е в ръцете на българите

Маршал Харис вижда конкретно обяснение – Пеевски иска да се върне в парламента, за да получи имунитет срещу наказателно преследване. Депутатският имунитет обаче лесно може да бъде свален, ако главният прокурор отправи обосновано искане.

„Същността на закона „Магнитски“ е, че САЩ преследва лошите момчета дотам, докъдето има законово право. След това държавата, от която са тези хора, трябва да свърши останалата работа“, коментира Харис. Според него, в едно по-нормално общество Пеевски щеше да е веднага изолиран от своята партия.

Бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че „номинацията на Делян Пеевски е пряко и директно предизвикателство към САЩ“.

„Това е знак, който България дава към партньорите си. И то не само към Вашингтон, а и към Брюксел, където, както знаем, се подготвя законодателство еквивалентно на закона „Магнитски“, каза Поптодорова.

В позиция изпратена до Свободна Европа, посолството на САЩ заявява, че „американското правителство е ангажирано в борбата срещу корупцията“ в съюзнически държави, каквато е България.

 

„Ще продължим да подкрепяме българите за търсене на отговорност и премахване на недосегаемостта за тези, които са замесени в сериозна корупция“, се казва в позицията.

Дипломатическата мисия нарича налагането на санкции по закона „Магнитски“ „сериозен удар срещу корупцията в България“.

„Само българският закон може да казва кой може или не може да се кандидатира и оставяме избора на следващите лидери на България в ръцете на тези, които са най-квалифицирани за това – българските избиратели“, завършва отговорът от посолството.

 

*В подготовката на текста участваха Тод Принс и Полина Паунова.

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още