Интервюто на острието на ИТН Петър Илиев: Нагло, арогантно, агресивно

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Човек с подобен профил може да върне спомените за най-мракобесните времена в българската история

 

 

Потресаващо интервю по „Нова“ на номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев. Мрачният образ на лидерите и лицата на „Има такъв народ“ е окончателно завършен. Навъсените, недиалогични, жлъчни, самодостатъчни и безкрайно самоуверени хора достигнаха пределите на арогантността и агресивността.

 

 

Видяхме поредното „ново лице“, което искрено вярва в максимата „като му дойде времето“. И което не дължи никакви публични обяснения за намерения – „политиката на фактите“ означава да не го питаш нищо предварително. Но понеже е непогрешими, политиката на свършения факт е единствено правилната.

 

 

Ако човек като Петър Илиев оглави МВРОтличникът от Софийския университет Петър Илиев няма как да не знае, че демократичната политика работи с искане на кредит на доверие от гражданите и с поемане на отговорност пред тях при разочарование и провал. А средата, в която функционира кредито-падежът, е свободната публичност. Г-н Илиев обаче очевидно не смята, че трябва публично да търси подкрепа и да убеждава някого в позициите и намеренията си. Нито пък вярва, че някой, освен този, който го е пратил, може да му търси сметка. „Мъжката дума“ на Слави Трифонов е неговата пъпна връв в политиката.

 

Нещо повече: той използва елементарните похвати на пропагандата, за да брани имунизацията си срещу публичност – искрено вярва, че трябва да е напълно недосегаем, преди да се качи на ринга, както сам се изразява – тоест, докато не стане член на кабинета, трябва да е целият в бяло. И какво по-елементарно за целта от това да си присвоиш чужди битки – да наричаш „кафяви медии“ и „кочина“ сериозните медии, които години наред са оцелявали в битката за медийна свобода. И които сега с професионални публикации вадят сериозни улики за плагиатство.

 

Каква по-голяма наглост от това да се пишеш жертва на някакво неназовано „задкулисие“, след като няма никакви публични данни да си му се противопоставял, а покрай изявите ти да става все по-съмнително дали не си негов продукт? Тогава вече дори няма нужда да бъдеш питан за идеи и намерения, даже и максимата „като му дойде времето“ да се пропука. Както се изпусна друга „котка в чувал“, номинираният за финансов министър Пламен Данаилов, който обяви въжделенията си против скорошно приемане на еврото.

 

 

На всичко отгоре зад арогантността и агресията дори не наднича смелост. С адвокатски подход Илиев не назова никого от „кафявите медии“ и „задкулисието“, а въпреки че „проблеми с текста нямам“ (говорейки за научния си труд и избягвайки думата „плагиатство“), е много гневен защо в правилата на Етичната комисия в СУ е отпаднала давността за плагиатство. Да, прав е, че само за престъпления срещу мира и човечеството няма наказателна давност. Но за плагиатство, това голямо зло срещу науката и човешката общност, не бива да има етична давност.

 

 

Изключително опасно е, ако човек като Петър Илиев оглави МВР и стане силов вицепремиер. Подобен антидемократичен профил може да върне спомените за най-авторитарните и мракобесни времена в българската история. Лидерите на протестните партии вече имат не само пълно основание, но и задължението да не подкрепят кабинет, в който крайъгълна фигура е Петър Илиев.

 

 

Фалшификацията на промяната

 

 

Слави Трифонов си даде сметка за невъзвратимите щети, които любимецът му нанесе. И затова се опита да стовари другиму вината за предизвестеното поражение. Два часа след потресаващото интервю той публикува 6 точки на пълно съвпадение между ИТН и партиите на протеста. И постави за последно ултиматума си, че ако не гласуват правителството му, ще извършат предателство и ще донесат „нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото“.

 

 

Чак такава невинна глупост не може да има на тоя свят. Подходът напомня на 1990-те, когато най-радикално крещящите седесари топяха влиянието на тогавашната опозиция. Естествено, после се оказаха доносници на ДС – като агент Николай, който впоследствие стана предан пудел на Бойко Борисов и конституционен съдия.

 

 

Сега изглежда е в ход подобна фалшификация. Самокомпрометиране на промяната в лицето на най-голямата протестна партия, стоварване на вината върху автентичните носители на промяната и спихване на обществената енергия за промяна. В резултат възцаряването на статуквото, със или без Борисов, накрая се приема от мнозинството с апатия или дори облекчение. Първоначалните подозрения, че ИТН е патерица на ГЕРБ май се оказват верни. Но не в ортопедичен, а в артериален вариант – като временен байпас.

 

 

Автор: Веселин Стойнев

 

Източник: „Дойче веле“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още