Здравните власти се похвалиха: Постигнахме изключително много в борбата с COVID-19

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

На редовния брифинг на здравните власти днес, министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов посочи:

„Потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от COVID-19“.

„В крайна сметка не трябва да бъдем скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”, каза още той.

„Ние българите си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките”, посочи Ангелов.

„Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2ро място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в 10 области в страната са със заболеваемост под 300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души. „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42%, на едноседмична – с 23%. Смъртността на двуседмична база е 16%, на едноседмична – 17% – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

“В Индия има фалшива увереност, там мислят, че поради ниския брой на заболели случаи през миналата година, се пораждат слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, че те били резистентни, което не е вярно. Сега се вижда какво става там”, поясни Мутафчийски.

“Ще забраним влизане от Индия и от още няколко държави”, добави Ангелов. “Зелените коридори отварят от утре. Ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на Пфайзер. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим”, уточни той.

Проф. Гигов посочи, че 775 601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на Пфазйер, следва АстраЗенека и Модерна по брой.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още