Съдия спечели дело срещу Сидеров за 20 000 лева

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Обезщетение от 20 000 лева ще трябва да плати „Атака“ на Волен Сидеров, след като съдия Николай Василев от Софийския районен съд (СРС) осъди партията.

Заведеното дело е заради разпространените от партийната телевизия „Алфа“ клип и снимка на магистрата, в които е обявен за корумпиран, съобщава lex.bg.

Лек пътен инцидент между съпругата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Деница и българин от судански произход през 2018 г. стана повод да бъде заведено делото. Двамата се движели твърде близо, при което ударили и счупили страничните си огледала. Според първоначалните версии на МВР шофьорът обиждал Гаджева, тя потеглила отново, но той я принуди да спре и отново се скарал с нея. Пристигналите полицаи установили, че и двамата не са употребили алкохол и съставили на мъжа акт, защото шофьорската му книжка не била валидна в България. На мястото обаче пристигнал и Сидеров с екип на ТВ „Алфа“ и започнал да държи сметка на полицаите, като дори поискал данните на шофьора.

Междувременно съдия Николай Василев оправдава българина от судански произход с мотив, че не са налице данни за хулиганство, след като разгледал делото по Указа за борба с дребното хулиганство.

В резултат на това телевизия „Алфа“ няколко дни подред пускаше снимка и клип на магистрата със следния надпис: „Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“. След това той беше променен и гласеше: „Корумпиран ли е съдията от Софийския районен съд Николай Василев, пуснал на свобода престъпника от Судан?“.

Още през 2018 г. съдия Василев заведе в Софийския градски съд (СГС) частичен иск за 25 000 лева срещу „Атака“, част от общата му претенция за 50 000 лева. Той твърди, че излъченият обиден и клеветнически клип грубо е засегнал доброто му име, личното и професионалното му достойнство и чест, неговите компетентност и авторитет както пред близки, колеги и ръководители, така и пред обществото.

От „Атака“ пък твърдят пред съда, че да се намесват в работата на журналистите би било цензура, а надписите били допустимо изразно средство, изразяващо отрицателно мнение, защитено от свободата на словото. Според партията съдия Василев трябва да търпи по-голяма намеса в личната му сфера, защото е публична личност.

От съда напомнят в решението си, че свободата на словото не е абсолютна и границите ѝ са преминати, когато са нарушени личното достойнство и репутацията на другиго. Магистратите подчертават, че наистина ограниченията в критиката на публични личности са много по-несъществени и медиите имат по-голяма свобода на изразяване, но това право не включва разпространяване на неверни данни.

Разпространените кадри със снимката и надписите за Василев не само грубо засягат честта и достойнството му и разрушават репутацията му, като създават тенденциозно внушение за корупционни практики, но и съвсем директно вменяват на магистрата извършване на престъпление, заявяват от съда.

САС е приел, че вредите за Николай Василев са много по-големи от обичайните, тъй като с обидните и клеветнически надписи е накърнена професионалната му репутация сред неограничен кръг от хора, които нямат лични впечатления за него и могат безрезервно да възприемат внушенията. Допълнително разпитаните свидетели са потвърдили притесненията на Василев от отзвука след разпространените кадри, като той дори спрял да ходи пеш, за да не срещне журналисти, чувствал неудобство и от колеги.

Съдът обаче потвърждава решението на СГС и оставя обезщетението от 20 000 лева, като посочва, че нарушенията не са трайни и необратими, Василев е продължил да се ползва с уважението на колегите си и на съдебните служители, а освен това Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела декларация в негова защита, в която остро е осъдила нападките към него.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, тъй като не е окончателно.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още