Минало незабравимо: Цел №1 на Кралска Югославия била ликвидирането на България

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Основната цел на Кралство Югославия е унищожаването на България като държава и нейното анексиране от Белград. Сръбските служби определят ВМРО като най-голямата българска опасност и най-опасният враг за Кралска Югославия. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Кирил Тодоров, който е автор на монографията „Разузнаванията на кралска Югославия срещу България и ВМРО (1920-1941)” – първият обобщаващ научен труд по тази тема, който се базира на български и югославски архивни документи и предстои да излезе на българския пазар.

„Цялата дейност на югославските разузнавателни служби до 1934 г. е била насочена към осъществяването на главната цел – анексиране на Царство България. В случай, че тази цел не може да бъде постигната, тогава Белград си поставя за цел да откъсне Пиринския край или земите западно от река Струма – Кюстендилско, Радомирско чак до мините в района на Перник“, заяви изследователят.

Легацията в София – „змийското шпионско гнездо“

В периода между двете войни в Кралството на сърби, хървати и словенци /КСХС/, което от 1929 г. след преврата на крал Александър I Карджорджевич е преименувано в Югославия, работят четири разузнавателни служби – Военното разузнаване /ВОС/, съответната служба на Министерството на вътрешните работи /ОДЗ/, Четвърти отдел на МВнР и службата на Централното пресбюро /ЦПБ/.

„Всичките тези служби използват като прикритие посолството на Югославия в Царство България, което е имало ранг на легация. Освен това се използват прикритията на консулската служба, която първоначално е била към Легацията в София, а по-късно се отделя като самостоятелно консулство. Съществува и консулство във Варна, което съществува от 1924 до 1933 г. с временно прекъсване през 1927“, заяви Кирил Тодоров.

През целия междувоенен период четирите разузнавателни служби работят активно срещу България. В София съществуват резидентурите на ВОС и ОДЗ, а също така членове на тези резидентури работят под прикритие в консулството във Варна.

Сред най-известните сръбски резиденти е Цека Джорджевич от ОДЗ, който създава значителна агентурна мрежа в периода 1923-1930. Неговото дело е продължено от Драголюб Иванович, който използва агентура достигнала 30 платени агенти. Сред тях най-известните са Г.М Димитров-Гемето, Димитър Томалевски, Лазар Поповски.

В областта на военното разузнаване работи много активно военното аташе Люба Кръстич, Чедомир Скечич и известният Дража Михайлович, който е военен аташе в София в периода 1935-1936 г. По това време бъдещият водач на сръбските четници работи заедно с друг известен дипломат и разузнавач Александър Цинцар-Маркович. Последният има три мандата в София и малко преди краха на Югославия достига поста външен министър. Цинцар-Маркович е принуден да напусне София, след като грубо се намесва във вътрешните работи на Царство България.

„В България югославските кралски служби работят основно с левите течения и БЗНС“, заяви Тодоров.

След неуспеха на Юнското и Септемврийското въстание много земеделци и комунисти търсят убежище в КСХС. Там те се поставят в услуга на Белград и стават инструмент в неговата антибългарска политика.

„В Югославия земеделците формират голяма военизирана организация, ръководена от четирима високопоставени земеделци, някои от които са бивши министри в сваленото правителство на Александър Стамболийски. Това са: Александър Обов, Христо Стоянов, Неделчо Мочуров, Коста Тодоров, посочи Кирил Тодоров.

Тяхната организация е на подчинение на ВОС и извършва терористична дейност срещу видни български политици, както и участва в борбата срещу ВМРО. Най-известните акции от този период са два неуспешни терористична акта. Първият е опит за взривяването на Военния клуб в София по време на традиционния офицерски бал в края на 1924 г., на който трябва да присъства цар Борис III /1918-1943 г./, а другият – опит за взривяване на международния влак край Драгоман, в който е пътувал българският външен министър Христо Калфов. Известна е и четническата акция, извършена от агентите на Таса Динич – ръководен деец на ВОС с център в Ниш. Те превземат село Годеч и агитират срещу българските власти.

Таса Динич е и първият човек, с който се срещат в Цариброд Георги Димитров и Васил Коларов след като бягат в КСХС след провала на Септемврийското въстание.

„Най-големият враг“

„След края на Първата световна война държавите, които са загубили територии – България, Италия и Унгария – са в центъра на работата на югославските кралски служби. Затова във всичките тези страни, в посолствата и консулствата са изпратени представители на разузнавателните служби на Белград“, отбеляза Тодоров и добави, че сръбското разузнаване има своя агентура и в Албания и нейни членове след края на мандата си там биват изпращани в България. „Такива са случаите с Александър Цинцар-Маркович и Драголюб Иванович, който е резидент на ОДЗ в София от 1931 до 1936 г.“.

„Главната им цел е унищожаването на България като независима държава и включването й в състава на кралство Югославия“, подчерта Кирил Тодоров.

Един от приоритетите на югославските кралски служби, още с установяването на дипломатически отношения, e наличието на ВМРО и на една голяма бежанска маса на македонски българи, които емигрират от Вардарска и Егейска Македония в България.

„ВМРО е оглавявана тогава от Тодор Александров и ген. Александър Протогеров, а по-късно от Ванче Михайлов. Югославските служби са се стремели по всякакъв начин да търсят противоречия в отделни групи, които имат по-различно мнение от централното ръководство на организацията. Така те се ориентират много точно към Македонската федеративна организация, която влиза в противоречия с ВМРО на Тодор Александров и ген. Александър Протогеров. Голяма част от федералистите бягат в Югославия, където с помощта на Таса Динич, военното аташе Люба Кръстич и Жика Лазич създават една репресивна и антибългарска организация, която се нарича „Сдружение против българските бандити“. Тази организация е снабдявана с кадри от ренегати и криминални престъпници. В нея се включват и част от земеделската емиграция в периода от 1923 до 1930 г. Сдружението се бори с ВМРО с помощта на контрачети, които се изпращат и в България“, заяви Кирил Тодоров.

За югославското разузнаване от онова време няма никакво съмнение, че ВМРО е българска организация и тя е смятана за най-опасния враг на многонационалната държава на Караджорджевичи.

4 преврата срещу България

Югославското разузнаване прави три опита за неуспешни преврати срещу България – през 1925, 1935 и 1941 г. Има и един успешен на 19 май 1934 г.

„Извършеният през 1934 г. държавен преврат е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са земеделските водачи около Г.М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, главорезът Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска“, отбеляза Кирил Тодоров. Служителите на сръбската легация са били в прочутия софийски Юнион клуб и когато научават вестта за преврата вдигат наздравици.

Любопитен е и опитът за преврат от 1935 г. По това време в София военен аташе е полк. Дража Михайлович. Той поддържа контакт с Дамян Велчев, който по това време е в Югославия и се е поставил в служба на ВОС. Велчев става главна фигура в замисления от Белград преврат. В края на август 1935 г. той се среща с Коста Тодоров на югославска територия и обсъждат детайлите на пуча, който трябва да се извърши от самия Велчев с помощта на земеделци, звенари и Военния съюз.

„На 2 октомври 1935 Дамян Велчев прекосява през нощта пеш българо-югославската граница, но там никой не го очаква. Той е посъветван да се върне обратно, на което отговаря „Не мога да го направя, поел съм ангажименти“. На другата сутрин е заловен и осъден на смърт, но след верноподаническо писмо е помилван от царя“, заяви Кирил Тодоров.

Неуспешният опит за преврат от 1941 г. се свързва с името на югославския агент Георги Михов Димитров-Гемето. Планът е замислен заедно с Коста Тодоров и предвижда участието на югославска моторизирана дивизия и ВВС. Плановете са разкрити и Гемето с помощта на британците е натоварен на сандък и през Турция е доставен в Белград. От там той организира военни чети срещу България. При разкриването на заговора е арестуван земеделецът инж. Георги Вълков, който подпомага югославското разузнаване с поверителна информация.

***

„Резултатът от 20-годишната дейност на четирите югославски разузнавания са трите неуспешни и един успешен опит за преврат, многобройни диверсионни и терористични акции на територията на България, убийствата на дейци на ВМРО и нейното разтуряне след преврата на 19 май 1934 г. В България легацията, консулствата и кореспондентите на югославските вестници са в услуга на разузнаването. Ненапразно през 1932 г. легацията е наречена в българския печат „змийско шпионско гнездо“…“, обобщи Кирил Тодоров. /БГНЕС

–––-

Кирил Тодоров е дипломат и публицист. Работил е в Търговската служба на България в Италия и българското посолство в Испания. След 1995 г. публикува статии във в. „Македония“. сп. „Македонски преглед“. Автор е на книгата „Героят от Прилеп Йордан Чкатров“, издадена през 2015 г. Кирил Тодоров е един от спонсорите за отпечатването в България на третия том от спомените на Ванче Михайлов.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още