Маските за лице може и да са токсични

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Доказателства, че някои маски за лице, които се продават и се използват от широката общественост, съдържат токсични химикали са открили учени. Предварителните тестове сочат следи от различни съединения, забранени както по здравословни, така и по екологични причини, съобщава Daiy Mail.

Един от химикалите е формалдехид, за който е известно, че причинява сълзене в очите, усещане за парене в очите, носа и гърлото, кашлица, хрипове и гадене.

Експертите са загрижени, че присъствието на тези химикали в маски, които се носят продължително време, може да причини нежелани здравословни проблеми.

Доказателствата, получени от „Ecotextile News“ и споделени с „Mail Online“, разкриват, че въпреки че маските за лице трябва да отговарят на специфични стандарти, не при всички е така.

Професор Майкъл Браунгарт, директор на Института по околна среда в Хамбург, е провел тестове върху маски, причинили обриви на множество хора.

„Това, което вдишваме през устата и носа си, всъщност е опасен отпадък“, каза професорът.

Освен формалдехид, химичното вещество, което при отваряне на нова опаковка маски придава „чиста“ миризма, той е открил и анилин, който е известен канцероген.

„Открихме формалдехид и дори анилин и забелязахме, че се прилагат неизвестни изкуствени аромати за покриване на неприятните химически миризми от маската“, каза той. „В случая на хирургическите маски в син цвят открихме кобалт – който може да се използва като синьо багрило. Като цяло имаме химически коктейл пред носа и устата си, който никога не е бил тестван нито за токсичност, нито за дългосрочни ефекти върху здравето“, каза Браунгарт.

Д-р Дитер Седлак, управляващ директор и съосновател на „Modern Testing Services“ в Аугсбург, е открил опасни флуоровъглеводороди, които са строго забрани. Те са токсични за човешкото здраве и наскоро учените призоваха те да бъдат забранени за несъществена употреба.

Концентрациите им в маските е в безопасни граници от 16 мг/кг, установява д-р Седлак, но когато се поставят само на милиметри от устата на човек, нивото на експозиция нараства с течение на времето.

Констатациите от тези ранни проучвания идват, когато качеството на маските, използвани в Белгия и Канада, е поставено под въпрос след замърсяване с графен и метални йони.

Д-р Джулиан Танг, клиничен вирусолог и почетен доцент в катедрата по белодробни науки в Университета в Лестър, повтори заключението на д-р Седлак и професор Браунгарт, че са необходими повече изследвания.

Той каза, че ако хората са загрижени за своите маски, една от възможностите е да се използват професионални хирургически маски, които трябва да отговарят на по-строги стандарти.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още