Ваксината на Pfizer със 100% ефективност при деца от 12 до 15 години

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

100-процентова ефикасност срещу коронавируса при 12 до 15-годишни е показала ваксината на BioNTech-Pfizer, съобщиха от компанията. Това е стъпка към евентуално стартиране на ваксинация в тази възрастова група, преди децата да се върнат в училище през есента, информира „Ню Йорк пост“.

„Тестванията във фаза 3, проведени върху 2 260 юноши в САЩ, показаха 100% ефикасност и стабилно изграждане на антитела“, се казва в изявление на компаниите.

Повечето ваксини срещу COVID-19, които се разработват в световен мащаб, са за възрастни, които са изложени на по-висок риск от коронавирус. Ваксината на Pfizer е одобрена за възраст над 16 години. Но ваксинирането на деца от всички възрасти ще бъде от решаващо значение за спирането на пандемията – и подпомагането на училищата, поне в горните класове, е важно след месеци на прекъсване.

Предварителните данни показват, че няма случаи на COVID-19 сред изцяло ваксинираните деца в сравнение с 18 случая сред тези, които са получили плацебо, съобщи Pfizer.

Това е малко проучване, което все още не е публикувано, така че друго важно доказателство е колко добре дозите са възстановили имунната система на децата. Изследователите съобщават за високи нива на антитела за борба с вируса, малко по-високи от наблюдаваните при проучвания при млади възрастни.

Децата са имали странични ефекти, подобни на младите възрастни, казаха от компанията. Основните нежелани реакции са болка, треска, студени тръпки и умора, особено след втората доза. Проучването ще продължи да проследява участниците в продължение на две години за повече информация относно дългосрочната защита и безопасност.

През следващите седмици Pfizer и нейният германски партньор BioNTech планират да поискат от Американската администрация по храните и лекарствата и европейските регулатори да разрешат спешно използване на ваксината със снижаване на прага й за прилагане от 12-годишна възраст.

„Изразяваме намерение спешно да се разшири употребата на нашата ваксина“, заяви в изявление изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. Той изрази „надеждата да започне да се ваксинира тази възрастова група преди началото на следващата учебна година“ в САЩ.

Pfizer не е единствената компания, която се стреми да намали възрастовата граница на своята ваксина. Очаква се скоро да се получат и резултати от американско изпитване на ваксината на Moderna при деца на възраст от 12 до 17 години. Но освен това в знак, че констатациите са обещаващи, FDA вече позволи на двете компании да започнат американски изпитвания при деца до 12 години, с перспектива да стигнат до 6-месечни деца.

Миналият месец AstraZeneca започна тетсване на своята ваксина сред 6-7-годишни във Великобритания. Johnson & Johnson планира свои собствени педиатрични проучвания. А в Китай наскоро Sinovac обяви, че е предоставил предварителни данни на китайските регулатори, показващи, че ваксината му е безопасна при деца до 3-годишна възраст.

Докато повечето ваксини срещу COVID-19, използвани в световен мащаб, за първи път са били тествани при десетки хиляди възрастни, педиатричните проучвания няма да имат нужда да бъдат почти толкова големи.

Ключов въпрос е дозировката: Pfizer е дал на деца над 12 години същата доза, която възрастните получават, но тества различни дози при по-малките деца.

Не е ясно колко бързо FDA ще реагира на искането на Pfizer да разреши ваксинацията, започвайки от 12-годишна възраст. Друг е въпросът кога страната ще има достатъчно запаси от ваксини.

Децата представляват около 13% от случаите на COVID-19, документирани в САЩ. И въпреки че те са далеч по-малко склонни от възрастните да се разболеят сериозно, най-малко 268 са починали от COVID-19 само в САЩ и повече от 13 500 са хоспитализирани, според Американската академия по педиатрия. Това е повече от средната смъртност от грип за година.

Калеб Чунг, който навършва 13 години по-късно тази седмица, се съгласи да участва като доброволец, след като баща му, педиатър от университета Дюк, представи възможността. Той не знае дали е получил ваксината или плацебо.

„Обикновено съм вкъщи и уча онлайн и не мога да направя много, за да се боря срещу вируса“, каза Калеб в скорошно интервю. Тестването „е реална възможност да помогна.“

Баща му, д-р Ричард Чунг, каза, че се гордее със сина си и всички останали деца, които се явяват доброволци за тестването.

„Нуждаем се от деца, за да направим тези изпитвания, за да могат те да бъдат защитени. Възрастните не могат да направят това вместо тях“, каза Чунг.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още