Немски учени откриха лечение за тромбозата след ваксиниране с АстраЗенека

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Немски учени не само откриха причината за тромбозите след ваксиниране с АстраЗенека, но и вече знаят как да лекуват пациентите с такива оплаквания, съобщи Дойче веле.

Екип от университета в германския град Грайфсвалд, Германия, заедно с австрийски изследователи, е анализирал кръвни проби от шестима пациенти с тромбози на мозъчните венозни синуси, получени след поставяне на препарата на АстраЗенека, информира телевизия NDR.

Резултатът е недвусмислен: в отделни случаи ваксината може да задейства определен защитен механизъм в човешкото тяло. Този имунен отговор на свой ред активира тромбоцитите, което е съвсем естествена защитна реакция – същото се случва при кръвотечение вследствие на нараняване, когато кръвта трябва да се съсири, за да сe затвори раната.

Според ръководителя на изследователския екип Андреас Грайнахер, този механизъм е довел при някои от ваксинираните до образуването на съсиреци в мозъка, които са попречили на оттичането на кръвта. В информацията се уточнява още, че до този момент резултатите от изследването не са публикувани в специализирано научно издание.

Откритието може и да изглежда като лоша новина, но това не е така, смятат учените. Според тях, разкриването на конкретната причина прави възможно и прилагането на подходяща терапия, ако и при други ваксинирани се стигне до този вид тромбоза.

Заключенията им вече са разпратени на клиниките в Германия. Така лекарите ще имат пълна информация за начина, по който трябва да лекуват подобни пациенти. А това означава, че „ваксинирането с АстраЗенека може да продължи“, посочват учените.

Важно е да се подчертае, че средството срещу образуването на съсиреци в мозъка не може да се взема профилактично, т.е. за всеки случай преди поставянето на ваксината.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за използването на ваксината на АстраЗенека. Оттук нататък в Германия тя ще се предлага с предупреждението, че може да предизвика подобни тромбози при жени под 55 години.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още