Ангелов: Ваксинация ще има след произнасяне на ЕМА, не знам дали това е последната вълна

Най-четени

Loading

Когато имаме произнасяне на ЕМА ще продължим с масовата ваксинация. Хората, записани в електронния регистър ще се преместят с дните, които са отложени. За ваксинираните с първа игла с АстраЗенека, ще имаме европейско решение по този въпрос със сигурност. Няма да имаме проблем с хората, нека да са спокойни. Това отговори здравният министър Костадин Ангелов на въпрос на БГНЕС.

Имам близки в семейството, ваксинирани с тази ваксина, нека да са спокойни, няма страх и риск за техния живот и здраве, заяви още министърът.

На въпрос за това дали е последна вълна на COVID-19, министърът отговори, че не знае дали това е последна вълна.

Попитан за скока на новозаразените и дали е свързано с ваксинацията, Ангелов отговори, че целият свят прави така. „Решенията, които вземаме, са основани на медицината. Няма държава, която да не прави подобно нещо”, добави той.

На въпрос кога ще бъдат изплатени 350 лева за работещите в Националния център по хематология и трансфузиология, Ангелов отговори: „Това е бюджетна структура, която имаше увеличение на заплатите миналата година. В случая аз ще направя проверка още днес, ще се срещна с колегите и ще проведем разговор, за да видим за какво става въпрос”.

За мерките видяхте, че водихме диалог с всички специалисти, когато те казаха, че сега е моментът да се въведат мерките, ние ги въвеждаме. Няма да имам никакво колебание за мерки, когато се наложи. Дали е рано, дали е късно, смятаме, че сега е моментът това да се случи и го правим, добави още Ангелов.

„Астра Зенека“ не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават твърдения. Изчакваме Европейската агенция по лекарства (ЕМА), имаме съдебно-медицинска експертиза, която ще излезе от Пловдив, българите ще разберат каква е истината. Ако тя е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи, заяви Костадин Ангелов по горещата тема с ваксините на британската компания.

Ваксините, с които разполагаме на „Астра Зенека“ на склад са около 100 000, до края на месеца ще дойдат още 180 000. В момента се правят ваксини на хората по ваксиналните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози ваксини, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано, каза още Ангелов.

„Ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който желае да се ваксинира, но няма ваксини“, увери здравният министър.

Министърът бе категоричен, че опасност за провеждане на парламентарните избори няма. „Изборите са обезпечени“, каза Ангелов, а в отговор на журналистически въпрос той контрира, че локдаун в България няма, няма такъв, какъвто се обявява в други държави и отбеляза, че в редица страни се въвежда вечерен час и ограничение на свободното придвижване. В България такова нещо няма, има по-строги противоепидемични мерки, допълни министърът.

„Вирусът не е последователен и ни изненадва. Говорим за различни щамове. В хода на целия информационен поток вземането на правилни решения е много трудно. Много е рано за оценки. Много е рано да кажем дали сме грешили някъде дотук или сме били прави. Винаги сме чували какво ни казва медицината“, допълни още проф. Ангелов.

По повод на зачестилите случаи на разболели се деца, той коментира: „В цялата страна има доста деца, които вече са положителни и лежат в болниците. За наша голяма радост медицината продължава, нямаме до момента затруднения в лечението и, не дай си Боже, фатален изход“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кой победи в първия дебат между Тръмп и Харис?

В първия дебат между Доналд Тръмп и Камала Харис се коментираха много от важните за американците теми - инфлацията,...

Вижте още