При коя кръвна група коронавирусът пробива най-лесно?

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Проучването на новия коронавирус SARS-CoV-2 продължава да генерира стотици изследвания за рекордно кратки срокове в сравнение с обичайните темпове в епоха без пандемия. Ново проучване от Харвардското медицинско училище свързва предпочитанието на вирусния протеин с привличането към антигени при хора с кръвна група тип А, съобщава Europa Press, цитирани от DarikNews.

Изследването, публикувано в списание Blood Advances, анализира протеин на повърхността на вируса, наречен RBD (рецептор-свързващ домейн), който е частта, която се свързва с клетките в човешкото тяло. За това са използвани синтетични антигени на кръвни групи А, В и О както от червените кръвни клетки, така и от дихателните клетки.

Резултатът показа, че RBD протеинът се свързва за предпочитане с клетките на тялото на хора с кръвна група А, по-специално дихателните.

„Интересно е, че вирусната RBD наистина предпочита само типа антигени на кръвна група А, открити в дихателните клетки, което вероятно е начинът, по който вирусът попада в повечето пациенти и ги заразява“, обяснява пред Europa Press Шон Стoуъл от болницата Brigham and Women’s в САЩ.

„Тъй като тези резултати не показват окончателно, че кръвната група А допринася пряко за инфекцията с SARS-CoV-2, бъдещите проучвания задължително ще се разширят извън тези първоначални констатации“, отбелязват авторите на изследването.

И той заключава: „Какъвто и да е приносът на ABO (H) антигените към инфекцията и възможното прогресиране на заболяването, способността на вируса да взаимодейства директно с кръвна група А, само изразена в дихателните епителни клетки, дава доказателства, че е налице пряка връзка между SARS-CoV -2 и генетичния „локус“ ​​ABO (H) “.

„Въпросът с кръвната група е предизвикателство, защото тя се наследява и не е нещо, което можем да променим. Но ако можем да разберем по-добре как вирусът взаимодейства с кръвните групи на хората, може да успеем да намерим нови лекарства или методи за превенция“, казва Стoуел пред Европа Press.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още