Разработиха три пъти по-бърз ковид тест, който открива и мутации

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

Нов тест за коронавирус, който дава резултати три пъти по-бързо от антигенните тестове, са разработили френски изследователи. Според първоначалните данни от изпитванията те са с почти същата точност като по-надеждните, но по-бавни PCR тестове.

Електрохимичният тест, при който се използват нанотела, взети от т. нар. камилска група – камили, лами и алпаки, връща резултат в рамките на 10 минути и при ранно изпитване от 300 проби се оказва с 90% точност като PCR тест както за положителни, така и за отрицателни резултати. Той се разработва от учени от университетите в Лил и Марсилия и от Френския национален център за научни изследвания CNRS, съобщава „Гардиън“.

Тестът не изисква обработка в лаборатория и резултатът може да се разчете на смартфон.

„Може да се произвежда масово много бързо и да има приложение в болници и летища, но също и при семейни лекари и фармацевти“, каза Давид Дево, професор по фармакология в Университета в Лил, пред местни медии.

Силно чувствителните PCR тестове или с полимеразна верижна реакция са най-надеждният широко използван начин за откриване на Covid-19, но са скъпи за производство и тъй като те трябва да бъдат обработени в лабораторни условия, пациентите често трябва да изчакат до 48 часа за резултат.

Евтините бързи антигенни тестове, които смесват секрет от нос или гърло, взет с тампон, с течност върху хартиена лента, обикновено дават резултати в рамките на половин час, но са обект на разгорещен научен дебат, тъй като те са склонни да откриват само високи вирусни инфекции, така че пропускат много хора с по-ниски нива на вируса.

Френският прототип на тест, наречен CorDial-1, използва изцяло различна технология. Малки частици антитела, известни като нанотела, се имобилизират върху електрод, за да се превърнат в „електрохимичен биосензор“, каза Сабине Шунериц, университетски професор в Лил и специалист по наномедицина и биосензори.

Тестът, който ще бъде подложен на тримесечно изпитване върху 1000 души, използва нанотела, взети от камилска група – която включва камили, лами и алпаки – защото те са с по-стабилни от антителата на други животни. Нанотелата откриват протеина на вируса Covid-19 в биологична проба и реагират, променяйки електрическия ток през електрода.

Тази промяна се измерва от устройство с размерите на USB ключ и се показва в реално време на екрана на свързан смартфон като графичен сигнал. Височината на сигнала показва дали пробата е била положителна или отрицателна, каза Шунериц пред BFMTV, добавяйки, че тъй като методът е усъвършенстван допълнително, той също така трябва да може да измерва вирусното натоварване и да засича вирусни мутации.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още