Вариант или щам? Експерти обясняват разликите и какво се случва с коронавируса

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Новият по-заразен вариант на вируса, причиняващ COVID-19, който за първи път се появи в Обединеното кралство и сега е открит в Канада, променя разбирането на изследователите за вируса, включително как да го дефинират и опишат.

Докато някои споменават това като нов вариант, други го наричат ​​щам, както и мутация. Експертите обаче казват, че тези термини не са взаимозаменяеми и не всички непременно се отнасят за тази промяна във вируса.

Жан-Пол Суси, докторант в Университета по обществено здраве в Торонто в Дала Лана, обяснява пред CTVNews.ca, че терминът щам е специфичен за вируса SARS-CoV-2, но не и за болестта, причинена от COVID-19.

Суси заяви в телефонно интервю, че вариантът е правилният термин, който трябва да се използва при класифицирането на известен вирус, който е развил „специфична група мутации“, която кара варианта да се държи по различен начин от този на щама, от който произхожда.

„Щамът на вируса има различни свойства и специфичен имунен отговор. Той има много варианти, които в доста от случаите ще бъдат причинени от незначителни натрупвания на мутации и различни видове генетични линии на този щам“, казва Суси .

Според нея определен щам вирус се счита за вариант, когато има достатъчно мутации, за да промени по-малка част от генетичния си код. По думите й, най-новият вариант, открит във Великобритания, отговаря на този показател.

Този вариант, известен като B.1.1.7, се разпространява много по-лесно между хората в резултат на серия от мутации, които са идентифицирани в генетичното кодиране.

Според британски изследователи вариантът B.1.1.7 е до 70 процента по-заразен, тъй като има 22 промени в геномния код на вируса. Оттогава новият вариант е намерен в други страни по света, включително Канада, Франция, Япония, Израел и Швеция .

Суси обаче отбеляза, че всички известни понастоящем варианти на COVID-19 принадлежат към щама SARS-CoV-2 и не са достатъчно мутирали, за да бъдат класифицирани като техен собствен щам или да бъдат неефективни срещу настоящи и перспективни ваксини срещу COVID-19.

Д-р Джералд Евънс, шеф на отдела по инфекциозни болести на Университета на Куинс в Кингстън, Онтарио, заяви пред CTVNews.ca, че една от основните мутации, наблюдавани при варианта, е тази на протеиновия шип, който е подобрил начина на нахлуване в човешките клетки.

Този протеин също е насочил изследователите за изработването на ваксини и терапии, базирани на антитела.

Евънс обясни, че тази мутация, известна като N501Y, изглежда е помогнала на протеина на SARS-CoV-2 да се прикрепи „по-лесно към рецептора на човешките клетки ACE-2“.

„Мутацията е просто наличието на промяна в нуклеотидната последователност на РНК на вируса …, която причинява промяна в аминокиселинния остатък във вирусно експресиран протеин“, каза Евънс.

Той добавя, че тази мутация на способността на протеиновият протеин да се свързва с човешките клетки, вероятно е вариантът, който е „по-заразен от други“.

В допълнение относно варианта B.1.1.7, наскоро се съобщава и за други мутации на вируса в Южна Африка и Нигерия .

Експертът по инфекциозни болести д-р Лиза Барет заяви пред CTV News Channel, че вирусите често мутират, но някои вируси го правят повече от други. Тя отбелязва, че докато генетичният код на коронавирусите обикновено се променя с течение на времето, то мутациите обикновено не са причина за безпокойство.

Барет заяви в интервю, че здравните служители не трябва да отбелязват всички варианти на COVID-19, но трябва да разгледат кои могат да се променят, кой се заразява с вируса, евентуалните симптоми и как болният реагира на ваксините.

„Не е нужно да идентифицираме всеки вариант на този вирус, но трябва да определим кои са важни и това е работа, която ще отнеме месец или два точно сега“, каза тя.

Барет казва, че настоящите данни показват, че ваксините COVID-19 „вероятно ще действат“ срещу този нов вариант, но смята, че трябва да се направят повече изследвания.

Според нея, докато не се знае повече за варианта B.1.1.7, трябва да се поддържат настоящите мерки за обществено здраве, включително физическо дистанциране, носене на маски и често миене на ръцете, за да се ограничи по-нататъшното му възможно разпространение.

„Най-добрият начин да направите това е да се уверите, че сте ограничили пътуванията, поддържате измиването на ръцете, разстоянието, маската – трябва да останем в тази ситуация още известно време“, отбелязва Барет.

Превод и редакция: Гледна Точка

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още