Д-р Кателиева: Необходим е спешен въздушен медицински транспорт с време за реакция до минути

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

„Необходим е спешен медицински транспорт, който цели свързване с време за реакция до минути. Няма да говорим за чудесата, които правят в авиомедицинската служба в Гърция, камо ли алпийските държави (Австрия, Германия, Швейцария)“, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, цитирано от БНР.

По думите й в Румъния още през 2014 г. са създадени 7 бази, които са направени така, че в рамките на 25 минути да стигат до точките, които облитат. Базата е структура към болница, в която заедно са обединени усилията на хора, които работят във външно министерство, военно министерство, министерството на извънредните ситуации и здравното министерство. Като работят обучени хора с медикоптери, а не просто адаптирани военни хеликоптери – а значително по-леки машини от военните хеликоптери, пригодени да кацат навсякъде, вътре има стандартизирана температура да работи в условията на въздушен медицински транспорт.

„Всяка една база извършва между 500 и 700 мисии на година. Това са спасени хора на магистрали, в отдалечени места, а не само в планината. Това са хора с инфаркти, с проблемни раждания“, поясни д-р Кателиева.

Румъния е вложила една сериозна сума за купуване на медикоптери, в обучение и подготовка на персонал, което е стиковано към спешния телефон 112. При позвъняване координатор решава дали да ви консултира по телефона, дали да се прати сухопътна, или въздушна линейка.

Д-р Кателиева смята, че е необходимо няколко министерства да вложат ресурси в организиране на структура за въздушен медицински транспорт.

В началото на 2020 г. бяха събрани повече от 10 хиляди подписа в гражданска петиция с искане поетапно да бъдат купени 4 хеликоптера. Предвижда се България да закупи 1 нов хеликоптер и да ремонтира четири налични „Кугър“-а. Това предвижда пътната карта за евакуация на пострадали по въздух, представена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов. Стойността на хеликоптера е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от МРРБ ОП „Региони в растеж“.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов бе сериозно критикуван дни след спасителната операция в Стара планина, продължила 11 часа и с риск за самите спасители без вертолет. На следващия ден премиерът инспектира от борда на вертолет строежа на магистрала „Хемус“. Събитието бе предадено на живо в профила му във Фейсбук при положение че България е единствената в Европейския съюз, която не разполага със система за спешна помощ по въздух.

След като военният министър Красимир Каракачанов обяви, че МО е готово да предостави 3-4 вертолета Кугър за спешна помощ, но тяхното преоборудване е отговорност и задачи на Министерство на здравеопазването, специалисти обясниха, че те са неподходящи.

Стартирана е и процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на медицински хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още