Мартин Карбовски: Запитвали ли сте се защо плюят Радев!?

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Отчаяни от непроменимия си имидж на комунисти, Корнелия и компания уцелиха джакпота – нормален човек, със сложна професия, комплектована с отговорност и патриотизъм. Някои казват, че успехът на Корнелия е случаен. Не знаем – но този на Радев не беше случаен.

Хората искаха достоен човек и го получиха. Очакването за Радев беше, че политическата машина и прегръдката тип “Банкя” ще го смачкат. В края на краищата, какво можеш да очакваш от военен – да изпълнява заповеди.

Но да прегърнеш Радев и да го задушиш се оказа трудно. Като змия, която се увива около таралеж. Радев не пожела да играе с върхушката. Предупредиха го многократно, подадоха му ръка многократно. Радев упорито, дори глупаво не пожела да стане част от политиката. Нападенията срещу жена му, срещу Узунов и кръга му бяха ясни – ще те изкараме лош и тъп. Но това на фона на снимката на чекмедже, пълно със злато и евра беше и си остава глупост. Колко по-лош и колко по-тъп може да си – ако съседът ти има ОНОВА чекмедже?!

В този смисъл Радев е чист. Освен това е досадно предпазлив – защото живее в един медиен свят, в който опонентите му са първа новина, а той е на 25 минута. Истината е, че се опитаха да го счупят, но той се оказа костелив орех. Просто не игра с тях.
Сега Радев има друг проблем – да покаже, че не е Фигурант. Има “окръжно” до всички медии да го наричат с тази дума. Идеята е, да се покаже, че този човек е случайно попаднал във властта и не е подготвен. Което може би е така.

Но това послание презумпира идеята, че политиката е клуб, в който нови хора, обикновени хора, бедни хора – нямат място. А това е обратното на идеята за демокрация – че един Джими Картър може да е президент, като преди това е имал само ферма за фъстъци. Политиката трябва на всяка цена да е поле и за обикновения човек.

Доколкото един “ас”, един пилот и висш военен може да е обикновен човек.

Властта е ясна – за нея Радев е фатмак, фигурант, зелен чорап и ватенка. Дори шофьор на самолет. Той дори вече не е генерал – за медиите. Но това е само пиарско безсилие – кой пожарникар е повече от пилот? И защо така бясно този човек е компрометиран и нападан?

Отговорът е прост. Защото не стана един от тях. Нещо повече – излезе от етикета и ги нарече мутри. Те пък го нарекоха “разединител”. Това беше хитро. Но слава Богу, Радев не е “съединител”, амбриаж, там където са предавките на властта. Такъв амбриаж беше Плевнелиев – ужасен човек и президент.

Но властта е ясна с нейните проблеми на дъното на ковчега си. Сега Радев има друг проблем – хората, които той обедини на улицата, без да ги надписва – са много и различни. Отвратително различни, с различни цели. Смелите действия на Христо Иванов не го правят по-малко “соросоид” в очите на нормалните избиратели. Освен това, той вече е колаборирал с Борисов.

На другия край на сплавта “Радев” са побъркалите се социалисти, една част от които са сериозно купени от Борисов.

На трето място е обикновеният трол на улицата – той вярва, че ще се оправи без нови лидери и партии. Как без лидери и партии? Може би с работническо-селски съвети? Това сме го правили. Няма как да мине без партии и избори, иначе спиралата е ясна – пак Борисов или отлюспения, но не без шансове Цветанов в комбинация с вечния Доган.

Какво прави Радев? Нищо. Чака. Бави се. Не иска да яхва тигъра. Сплавта му е мека и нежна. Радев е показал всичко друго, но не и зъл политически нрав или здрава ръка.

Пиша това, защото най-големият враг на Радев ще е човекът, който мечтае за здрава ръка и преврат. Но Радев не е десен. Пази се да бъде само ляв. Тогава какъв е?

Безпартиен, безмедиен, без служби на негова страна, без ляво, дясно и център, без американци или германци, които да му помогнат с фондациите си, без финансиране на евентуален проект, некупуваем, несериозен или твърде сух за това политическо блато – това е Радев.

Ако погледнете обикновения българин ще видите, че и той е същият, като Радев. Наивен, даже – като че ли.
Това обаче му е силата. Той искаше да стане президент, без да става политик. Защото политиката е ВИП сепаре за престъпници.

Сега гражданите трябва да го направят политик, с нов граждански проект, без много професори и стари имена в него. Примерно без лукавия Близнашки, само един пример. Без Герджиков, леко изменчив, още един пример. Без старите професори, с които нова Академия, както знаете – не може да се направи.

Обикновеният гражданин не е политик. Но и обикнвеният гражданин е президент всеки ден, без да кара самолет. И обикновеният гражданин няма друг шанс – той трябва да продължи протеста си с ИЗБОРИ. Но на тия избори обикновеният гражданин не може да каже – “аз не съм за никого”.
Радев има най-сложната задача – от силната енергия “против” да изкове енергията “за”. От “анти” към “про”.

Не знаем как ще стане. Как ще стане – ужас – без нормални медии и без политически компромиси изглежда невъзможно.

А и без финансиране – аха е взел един лев от някого и вече е полужив. Е, как да стане?

Ще стане обаче. Защото битката е между ентропия и ред. Защото е битка на политическа ненормалност и политическа нормалност. Защото е бой между граждани и полиция, която си прави снимки с пребити деца. Защото е битка за оставки, които чакат да бъдат поискани десет години. Защото имаме нужда от водач, а не началник. От гражданин, а не цар. От човек, а не от свръхчовека.
Радев е новото. Борисов обаче не е старото. Старото е Доган. Той е почти вечното в нашата политика.
Ако някой търси новости в политиката – може да се опита да ги намери при пилота. Другото са заблуди.

Мартин Карбовски

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още