На другия полюс: Китайски медии аплодират случващото се във Вашингтон

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Китайският интернет посрещна с радост случващото се в Америка, след като поддръжници на президента Доналд Тръмп нахлуха на Капитолия като Пекин разкритикува „острия контраст“ между реакцията на Вашингтон на хаоса и антиправителствените протести през Хонконг през 2019 г., предаде АФП.

Държавният в. „Глобал Таймс“ публикува в Туитър сравнения на снимки на протестиращи в Хонконг, окупирали комплекса на Законодателния съвет в града през юли 2019 г. с бунтовете във Вашингтон в сряда. Американската столица видя твърди фенове на Тръмп да нахлуват на Капитолийския хълм, за да протестират срещу поражението на изборите, като си правеха селфита, сбиха се с охрана и обърнаха наопаки части от сградата. „@SpeakerPelosi веднъж спомена за бунтовете в Хонконг като„ красива гледка “, каза „Глобал Таймс” в туита, имайки предвид коментара на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от юни 2019 г. за масовите продемократични демонстрации в Хонконг, които по това време бяха предимно спокойни.

„Тепърва предстои да видим дали тя ще каже същото за последните събития на Капитолийския хълм.“

Китайската Комунистическа младежка лига също определи вълненията като „красива гледка“ в интернет платформата Weibo.

Външното министерство на Пекин в същото настроение заяви, че „реакцията на някои хора в САЩ, включително тази на някои медии, е напълно различна“.

По време на брифинг за пресата в четвъртък говорителят на министерството Хуа Чининг каза, че „острият контраст (в реакциите) кара да се замислим и заслужава сериозно и задълбочено размишление“.

Хаштагът „Поддръжници на Тръмп щурмува Капитолия на САЩ“ направо задръсти китайския Weibo в четвъртък, натрупвайки 570 милиона гледания, докато потребителите сравняваха глобалната подкрепа за протестиращите в Хонконг с избухването на осъждането на протръмпската тълпа.

„Понастоящем всички европейски лидери показаха двойни стандарти и ги осъдиха (бунтове във Вашингтон)“, се казва в един коментар от Weibo, който е набрал над 5000 харесвания. „Не знам какъв вид двойни стандарти ще бъдат изнесени от медиите в Хонконг или Тайван този път.“

„Това, което се случи в законодателния съвет на Хонконг миналата година, се повтаря в Капитолия на САЩ“, написа друг потребител в коментар с над 4500 харесвания.

Въпреки че тактиките бяха сходни, има ясни разлики в причините и мотивацията на двете законодателни атаки. Протестиращите в Хонг Конг нахлуха в Законодателния съвет, за да поискат пълна демокрация и да спрат непопулярен законопроект, който беше прокаран от неизбраното ръководство на града.

Гражданите на полуавтономния китайски град не се ползват с пълни демократични права, което е причина за годините на народни протести, уточнява БГНЕС. Пекин отговори на вълненията през 2019 г. с репресии, налагайки строг закон за сигурност на неспокойния град, арестувайки десетки критици и задушавайки несъгласието.

За разлика от тях, щурмуващите американския Капитолий се опитваха да отменят резултатите от обявените за свободни и честни президентски избори. Избраният президент на САЩ Джо Байдън обвини американските бунтовници в подкопаване на демокрацията, опитвайки се да отменят победата му на изборите през ноември.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още