Нови ограничения в Швеция заради пандемията

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Швеция променя начина си за справяне с последиците от пандемията, като преминава от лежерен към по-строг стил.

От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите на внесен вчера нов законопроект, като намерението е да се овладее коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че до момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави.

Допълнителни мерки срещу Covid-19 в Европа

Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от КОВИД-19 – няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските й съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

В средата на месеца шведското правителство затегна националните ограничения, като намали броя на хората, които могат да се събират в ресторант и направи маските за лице задължителни в обществения транспорт.

Първата ваксинирана в Швеция бе 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг. „Нищо не усетих“, каза тя.

Във връзка със започналата ваксинация премиерът на Швеция напомни, че рискът от заразяване все още съществува. „Ваксината е светлина в края на тунела“, но хората трябва и занапред да следват препоръките за социална дистанция и миене на ръцете, подчерта той.

Предвижда се Швеция да получава 80 000 дози от препарата седмично. Първи ще бъдат ваксинирани, ако пожелаят, възрастните хора в пансионите и по домовете им, също и персоналът, който работи с тях. Властите планират всички пълнолетни шведи да бъдат имунизирани през първото шестмесечие на 2021 г.

Преди дни шведски лекари регистрираха за пръв път в страната заразен с новия вариант на коронавируса, открит неотдавна във Великщобритания. Мутиралият вирус е установен в провинция Сьодерманланд у човек, пътувал до Обединеното кралство и поставен след това под карантина. В семейството му няма други заразени. Бюфорс прикани всички, завърнали се от Великобритания, да се тестват и да се поставят в самоизолация.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още