ДАНС да контролира енергийната система? ГЕРБ иска едрите търговци да не докладват съмнения за пране на пари

Най-четени

Днес честваме светите равноапостоли Константин и Елена

Православните християни честват днес деня на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена. Император Константин премества столицата на Римската...

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да контролира и защитава енергийната система на страната.

Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет за стратегическите обекти и дейности със значение за националната сигурност, публикуван за обществено обсъждане. Инициатор е Министерството на енергетиката.

С постановлението се допълва списъкът на обекти и дейности в раздел „Енергетика“, като се включва цялата дейност „електроразпределение“. В нея влизат ключови обекти, каквито са диспечерските центрове на „Електроразпределение Юг“, дъщерно дружество на ЕВН, „Електроразпределение Север“ – на „Енерго-Про“, „ЧЕЗ Разпределение България АД“, както и подстанция „София – център“.

Те са основните за оперативното управление на електроразпределителните дружества в страната, мотивират се от енергийното ведомство.

Очакванията са с придобиването на статут на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, енергийните дружества да имат допълнителна защита против престъпни посегателства. С новите правомощия ДАНС ще има пряк контрол и защита на тези обекти. Това обхваща мерките за сигурност и режима на достъп до стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности.

Според енергийното министерство това ще доведе до повишаване на степента на енергийната сигурност на страната и обезпечаването на безпроблемно снабдяване с електрическа енергия на потребителите в страната.

По –рано пък Депутати от ГЕРБ предложиха задължението да докладват пред Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за съмнителни операции или сделки на свои клиенти да отпадне за търговците на едро. Това предвижда Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), публикуван на сайта на Парламента.

Според вносителите това задължение натоварва с административни разходи, засегнатите търговци и въвежда сериозни санкции за неизпълнението им.

В проектозакона се подчертава, че точката, касаеща търговците на едро обхваща всички без да диференцира търговците спрямо вида на стоката и стойността й. А това според вносителите: „поставя българските търговци в по-неблагоприятно положение спрямо конкурентите им от другите европейски държави“. В мотивите пише още, че конкурентите на българските търговци не са задължени да извършват комплексна проверка и да изискват и събират документи и данни от своите клиенти във връзка с мерките срещу изпирането на пари.

В мотивите към проекта е подчертано, че Директива 2015/849 не включва задължително търговците на едро, но съдържа разпоредба, ограничаваща плащанията в брой до 10 хил. евро. От друга страна у нас действа и Закона за ограничаване на плащанията в брой на територията на страната. Според него суми в размер над 10 хил. лева трябва да се разплащат само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Припомняме, че с приетия през 2018 г. изцяло нов ЗМИП в българското законодателство бяха въведени изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В края на 2019 г. пък създадената за целите на изготвяне на Национална оценка риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма (НОР) междуведомствена работна група завърши доклада си по темата.

През ноември 2020-а беше предложено да отпаднат част от задължените лица и институции по този закон. Според резултатите в този доклад три групи могат да бъдат изключени заради ниска „вероятност да бъдат използвани за целите на изпирането на пари“.

Първата група включваше лица, които не са свързани с такъв риск, като професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа и пазарни оператори или регулирани пазари.

Втората група включва лица, по отношение, на които са въведени други механизми в законодателството за предоставяне на информация, като например Националната агенция за приходите и митническите органи.

Третата група включва лица, чиято дейност е свързана такъв риск, но според анализаторите трябва да им се противодейства по-друг „подходящ и по-ефективен начин“. Тази група включва търговците на едро, органите по приватизацията, лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, министри и кметове на общини при сключване на концесионни договори.

През май 2019-а от задължение да „доносничат“ бяха освободени и адвокатите, тъй като то нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес честваме светите равноапостоли Константин и Елена

Православните християни честват днес деня на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена. Император Константин премества столицата на Римската...

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Вижте още