ЕК купува още 180 млн. дози от ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Европейската комисия има намерение да осигури за Евросъюза още 180 милиона дози от ваксините срещу коронавирус, производство на „Модерна“ и „Пфайзер“. Това съобщб германското сп. „Шпигел“, което се позовава на източници в дипломатическите среди, предаде БНР. Списанието съобщава, че Еврокомисията иска да закупи още 80 милиона дози от препарата на „Модерна“ и 100 милиона – от този на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“. Комисията вече поръча 80 милиона дози от ваксината на „Модерна“ и 200 милиона – от ваксината на „Пфайзер“.

Според „Шпигел“ общата стойност на пакета ще бъде около 3,2 млрд. евро. Европейската агенция по лекарствата вече съобщи, че ще вземе решение за допустимостта на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ в блока на 21 декември.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година.

„Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.“, написа тя в Туитър.

Ройтерс отбеляза, че това ще даде възможност страните от ЕС да не изостанат от САЩ и Великобритания, където имунизационните кампании са вече в ход.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда Европейският съюз да одобри ваксината преди Коледа, за да може ваксинациите в страните членки да започнат още преди края на годината.

В началото на този месец ЕМА обяви, че планира да обяви решението си за ваксината на Пфайзер-Бионтех до 29 декември, а за ваксината на американската компания Модерна (Moderna) – на 12 януари.

Ваксината на Пфайзер-Бионтех вече бе одобрена от регулационните органи на САЩ, Великобритания и Канада, което позволи там да започне масово ваксиниране според одобрените имунизационни планове.

Говорителка на ЕМА потвърди, че прегледът на искането на компаниите Пфайзер и Бионтех за условно пазарно одобрение на разработената от тях ваксина в момента е в ход и решението ще бъде взето най-късно до 29 декември.

От Бионтех досега не са коментирали въпроса.

ЕМА има правомощия да издава препоръки за нови медицински терапии и средства. Последната дума дали такава терапия да бъде одобрена е на Европейската комисия и тя обикновено се съобразява с препоръката на агенцията, отбелязва Ройтерс.

Германският вестник „Билд“ първи съобщи, че ЕМА ще вземе положително решение за ваксината на 23 декември, като се позова на източници от Европейската комисия. Изданието дори предположи, че ваксинирането с нея в Германия може да започне още на 26 декември, т. е. на втория ден от Коледа.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още