Разследване свърза 8 агенти на ФСБ с отравянето на Навални

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Осем служители на Института по криминалистика към Федералната служба за сигурност (ФСБ, руското контраразузнаване) са свързани с отравянето с вещество от групата „Новичок“ на руския опозиционер Алексей Навални.

Това се казва в съвместно разследване на американската телевизия Си Ен Ен, германското сп. „Шпигел“, испанския в. „Ел паис“ и разследващите издания от Русия и Великобритания, The Insider и Bellingcat.

Самоличността на предполагаемите участници в покушението срещу Навални през август, когато състоянието на опозиционера се влоши и първо бе хоспитализиран в Омск, а след това в Берлин, е установена с помощта на анализ и съпоставка на метаданни от обаждания, офлайн бази данни и информация от източници с открит достъп.

Работата на медиите посочва и ръководителят на института Станислав Макшаков и служителите му Олег Таякин, Алексей Александров, Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривощеков, Михаил Швец и Владимир Паняев.

Русия не разследва случая, макар симптомите на отравянето да се появиха по време на вътрешен полет между Томск и Москва. Президентът Владимир Путин каза вчера, няколко месеца след като Германия и независими лаборатории в две други държави обявиха отравяне с „Новичок“, че ако някой „едва не е умрял“, това не е повод да бъде започнато разследване и Русия като начало иска медицински данни от Берлин (в Кремъл Навални по принцип не се споменава поименно).

Според медиите службите започнали да следят Навални от 2017 г., откакто обявил планове да участва в президентските избори, и той е бил наблюдаван при почти всички свои пътувания като част от кампанията. До 2020 г. обаче (година на частични избори в Русия) почти не е имало засичания между него и отровителите му, макар представители на службите са пътували по двама или трима до десетки градове през цялото това време, в моменти, съвпадащи с негови ангажименти там.

„Не се и съмнявам, че Путин е заповядал“

В Новосибирск и Томск (вторият град е последната му спирка преди отравянето) с него са пътували Александров, Осипов и Паняев. Точното им придвижване не е установено, тъй като са ползвали специално взети за това телефони, но един от тях (Александров) два пъти включил своя по време на пътуването.

След новината, че Навални е останал жив, двама от тях (без Таякин) се отказали да летят до Москва, закъдето имали и билети, и вместо това отишли в Горно-Алтайск. Там според The Insider те вероятно се отправили към Института за въпроси на химическо-енергийните технологии в близост до града – това учреждение има работни отношения с Института по криминалистика към ФСБ.

Според разследването това е второ покушение срещу Навални; при първото, в Калининград, през юни е пострадала съпругата му Юлия Навална.

Коментарът на Навални е, че станалото е „държавен тероризъм“ и едва ли е възможно без разрешението на ръководителя на ФСБ Александър Бортников и президента Путин. Бортников бе санкциониран от ЕС заедно с лица от апарата на президента по-рано тази година.

В деня на разследването „Ел паис“ публикува и интервю с Навални, в което той казва: „Не се и съмнявам, че Путин е заповядал да ме отровят.“ Попитан защо според него Путин иска да бъде убит, обяснява:

„Путин иска да е цар на Русия. Не му харесват опозиционерите. И смята, че организацията ни е заплаха заедно с всеки, който изобличава корупцията. Мисли, че, ако ме убие, се свързва с организацията ми. Трудно е да се разбере какво точно мисли. Отравянето ми е първото и няма да е последното.“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още