Топ 10 на най-богатите ергени в света

Най-четени

Латинка Петрова е в болница с ковид

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Трета доза ваксина за възрастните британци

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата...

Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу...

Успешни, интелигентни и вълнуващи е само част от описанието на най-богатите ергени в света. Някои от тях печелят богатството си сами, докато други го наследяват под формата на великолепни имения и бизнес империи. Ако се чудите кои са мъжете, които отговарят на това описание, представяме ви ТОП 10 за 2020 г.

1.Михаил Прохоров (54 години, Русия) – $11,3 млрд.

Михаил Прохоров

Най-богатият ерген за 2020 г. несъмнено е Михаил Прохоров, който до 2018 г. беше горд собственик на Brooklyn Nets. Сега клубът в НБА принадлежи на Джоузеф Цай от Alibaba, който плати $2,3 млрд. за 49% от дела на Михаил. Роденият в Москва, Русия, през 1965 г. Прохоров, е възпитаник в Московския финансов институт, след което заема мениджърска позиция в Международната банка за икономическо сътрудничество. Първоначално Михаил си партнира с Потанин и двамата основават руския холдинг Interros. Използват компанията, за да купят гигантската минна корпорация Norilsk Nickel. Михаил основава и Onexim Group, след като излиза от Interros. Купува  Renaissance Capital и IFC Bank. Следва закупуването на Ню Джърси Нетс през 2010 г. за сумата от $223 млн. и сменя името на Бруклин Нетс.

Михаил се кандидатира за президентските избори в Русия през 2012 г., но успява да събере едва 8% от гласовете. В момента той има дялове в баскетболния клуб на ЦСКА. Известен е като „женкар“ и няма изгледи това да се промени. Прохоров лети с частни самолети и може често да бъде забелязан в компанията на горещи дами. Практикува биатлон и професионален бокс. През 2007 г. американските медии гръмнаха с информацията, че Михаил Прохоров е внася проститутки от Русия. Скандалът беше толкова грозен, че го принуди да продаде дела си в Norilsk Nickel, за което получи около $7,5 млрд. В един момент загубите му възлизаха на  около $55 млн. Тази сума Михаил депозира за наддаване за вила „Леополд“ (смята се, че е построено от крал Леополд II). След като имението от 20 акра е оценено на около $750 млн., Михаил си тръгна и се лишава от депозираната сума, тъй като тя не подлежи на връщане.

2. Ян Кум (44 години, Украйна) – $9,9 млрд.

Кум
Ян Кум

Вероятно сте чували за Ян Кум, ако сте страстен потребител на социалните мрежи. Втората позиция се заема от съоснователя на WhatsApp. През 2014 г. заедно с Браян Актън продадоха приложението за съобщения на Facebook за  около $22 млрд. Това обяснява текущата нетна стойност на Ян от $9,7 млрд. Но дори след като продаде WhatsApp, Ян запази позицията си на изпълнителен директор до 2018 г. Напусна борда на Facebook същата година. Ян Кум е роден през 1976 г. в Киев, Украйна, но в момента живее в Калифорния, САЩ. Въпреки че сега е милиардер, Кум е от скромно еврейско семейство от Киев. Неблагоприятните условия в Украйна принуждават семейството да се премести в САЩ. Преди да срещне Браян Актън и да създадат WhatsApp, Ян работи в хранителен магазин, докато майка му е  детегледачка, за да свързва двата края. Ян се възползва от малкото пари, които спечели, за да продължи образованието си. Записва се в университета в Сан Хосе и работи на непълно работно време в Ernst & Young. Именно там среща Браян Актън и двамата започват работа в Yahoo преди да създадат  WhatsApp. Интересното е, че Кум е дал $1,15 млрд. от акциите си във  Facebook за благотворителност непосредствено преди да напусне социалната мрежа.

3. Робърт Пера (42 години, САЩ) – $8,1 млрд.

Пера
Робърт Пера

Човекът на 3-та позиция в списъка с най-богатите ергени за 2020 г., е Робърт Пера – човекът зад Ubiquity Networks – производител на безжично оборудване/софтуер със седалище в Силициевата долина. Робърт Пера се появява за първи път в кръга на милиардерите през 2011 г., когато Ubiquity Networks заработва. Само година по-късно, компанията внезапно се изчерпва и нетната стойност на Пера намалява значително. Но той е непримирим и успява да рестартира Ubiquity Networks, което го връща отново в кръга на милиардера през 2013 г. До края на 2019 г. Робърт Пера утрои стойността на компанията си, а богатството му през 2020 г. се оценява на $8,1 млрд. Освен Ubiquity Networks, Пера притежава и значителен дял в Memphis Grizzlies, клуб от НБА. След колежа започва работа в Apple Inc., където се ражда идеята за създаване на евтин, по-добре работещ Wi-Fi модул. Тогава той споделя идеята със своите шефове, но те я пренебрегват. Робърт не се отказва. Създава първото си творение и напуска Apple Inc., за да създаде Ubiquity Networks. Безжичната технология доставя бърза мрежа за селските райони, нововъзникващите райони и други пазари с недостатъчно обслужване. Сега Пера управлява благотворителна организация, Фондация Гризлис.

4. Павел Дуров (35 години, Русия) – $3,4 млрд.

Дуров
Павел Дуров

 

Павел Дуров е известен със създаването на Telegram Messenger, приложение за социален чат. Той държи мажоритарния дял в Telegram, който в момента се радва на 300 милиона потребители. Интересното е, че Telegram е безплатен за използване и е силен конкурент на WhatsApp. Павел Дуров е роден в Санкт Петербург, Русия, но прекарва по-голямата част от детството си в Италия. През 2001 г. се връща в Русия за няколко години. Създава социалната мрежа Vkontakte (V.K.) заедно с брат си Николай. За съжаление Павел има проблеми с полицията, след като публикува противоречиви снимки, насочени към руското правителство. Принуден е да се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор във V.K., както и да продаде дела си, за който получава $300 милиона. Сумата е далеч под оценката на V.K., но е напълно достатъчна, за да създаде Telegram. Въпреки че Дуров не планира да се върне скоро в родината си, страната се гордее с постиженията му. През 2012 г. Huffington Post го нарече „руският Zuckerberg“.

5. Патрик Колисън (31 години, Ирландия) – $3,2 млрд.

Колисън
Патрик Колисън

Патрик Колисън и по-малкият му брат Джон Колисън са съоснователите на Stripe, компания за онлайн плащания. Идеята се ражда в колежа, а към днешна дата софтуерът се оценява на около $20,25 милиарда. Патрик Колисън е роден през 1988 г. в Доминер, Ирландия. Компютърният гений тръгва на уроци по компютърна грамотност едва 8-годишен, а на 10-годишна възраст вече учи програмиране. През 2010 г. двамата братя създават Stripe, а само шест години по-късно са обявени за най-младите милиардери в света. Тогава, през 2016 г. компания е оценена на $9,2 млрд.

6. Джон Колисън (29 години, Ирландия) – 3,2 милиарда долара

Колисън
Джон Колисън

Подобно на по-големия си брат Патрик, богатството на Джон Колисън е на стойност $3,2 млрд., което представлява неговият дял в Stripe. Кариерният му път не се различава от този на брат му. Джон е роден през 1990 г. в Доминер, Ирландия и е не просто програмист и изобретател, но и сертифициран пилот. С повишаване на стойността на Stripe през последните години, Джон и Патрик продължават да стават все по-заможни. Джон е класиран от „Форбс“ на 15-та позиция и в друга категория – „Най-богат предприемач в Америка под 40 години“. Досещате се, че дели тази позиция с брат си Патрик.

7. Густав Магнар (27 години, Норвегия) – $2,3 млрд.

Магнар
Густав Магнар

Състоянието на 27-годишния норвежки предприемач се оценява на $2,3 милиарда. На първо място, това се дължи на неговия дял от 49% в Salmar ASA, водещ световен производител на сьомга. Компанията е създадена и се управлява от бащата на Густав, който прехвърля мажоритарен дял на сина си. Семейството притежава и една от най-големите шотландски ферми за сьомга. На 19 години тийнейджърът прекарва няколко седмици в ареста заради страстта си към високите скорости. Той е луд по модата и е познато лице от повечето модни ревюта в Норвегия. Освен бизнеса със сьомга, Густав има интереси и в сферата на недвижимите имоти. Инвестира сериозно в технологични компании и е мажоритарен акционер в Gopi – компания, която е пряк съперник на Snapchat и Keybutler.

8. Гарет Кемп (41 години, Канада) – $2,2 млрд.

Кемп
Гарет Кемп

Роденият през 1978 г в канадския град Калгари, иноватор и бизнесмен Гарет Кемп е съосновател на приложението Uber заедно с Травис Каланик през 2009 г. Forbes класира Uber сред топ 10 на компаниите в света през 2012 г. и 6-ата най-иновативна компания през 2013 г. Въпреки че към момента Кемп притежава едва 5% от компанията, това, което получава от Нюйоркската фондова борса, е достатъчно, за да го задържи в списъка на милиардерите.  Освен Uber, Кемп притежава Expa, стартиращо студио, което помага за започването на нов бизнес. Също така изгражда криптовалута, наречена Eco, която улеснява цифровите транзакции.

9. Сергей Гордеев (47 години, Русия) – $1,9 млрд.

Гордеев
Сергей Гордеев

Сергей Гордеев е натрупал богатството си, като е купувал индустриални корпорации, обновявал ги е и ги е превръщал в модерни офис комплекси. В момента той е главен изпълнителен директор и мажоритарен собственик на PIK Group, базирана в Москва компания за реновиране на недвижими имоти. Роденият в Москва Гордеев купува 20% дял в PIK Group през 2013 г., а четири години по-късно придобива още 24,6% дял, което го направи основен акционер. В PIK Group работят над 14200 души, а годишният приход на  компанията е над $900 милиона. Участва активно в спасяването на множество архитектурни сгради, една от които е къщата на руския архитект Константин Мелников. Свргей я превръща в архитектурен музей. Гордеев е инвестирал и в стартиращи компании.

10. Дрю Хюстън (37 години, САЩ) – $1,4 млрд.

Хюстън
Дрю Хюстън

Дрю Хюстън е роден през 1983 г. в Актън, Масачузетс. Дрю Хюстън е човекът зад Dropbox, услуга за съхраняване на данни в облак. За първи път технологичният предприемач стана известен през 2016 г., когато беше обявен от Forbes за 18-ия най-богат американски предприемач под 40 години. В момента Dropbox има поне половин милиард потребители. Дрю Хюстън е съосновател на услугата заедно с Араш Фердовси през 2007 г., когато е едва 24-годишен. За създаването и стартирането на Dropbox двамата получават финансиране от Y Combinator на стойност $15 000. След успеха на Dropbox Дрю Хюстън беше поканен в борда на директорите на Facebook, където замени Рийд Хейстингс, главен изпълнителен директор на Netflix.

Превод и редакция: Нова България

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Латинка Петрова е в болница с ковид

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Трета доза ваксина за възрастните британци

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата на тази година, разкрива "Таймс". Според...

Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу ковид очаква продължително търсене на...

Очаква ни слънчева и топла сряда

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от...

Ударна ваксинация и под 6% заразени за денонощие

Данните от Единния информационен портал сочат, че новите случаи на коронавирус у нас са 367. Направени са 6 206 проби, което означава, че положителни...

Вижте още