Конспирации застрашават ваксината срещу COVID-19

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Теориите на конспирация за ваксините срещу COVID-19 играят „огромна роля“ в социалните мрежи, подсилвани отчасти заради липсата на надеждна информация, което може да застраши тяхната ефикасност. Това предупреди неправителствена организация, специализирана в дезинформацията, съобщава „Франс прес“.

„Когато хората не могат лесно да получат достъп до надеждна информация относно ваксините и когато недоверието към действащи лица и институции, свързани с ваксините, е високо, дезинформационните разкази се наместват, за да запълнят вакуума“, се казва в доклада на First Draft.

„Достигнахме ключов и свръхчувствителен кръстопът, където нарастващите нива скептицизъм към ваксините може не само да застраши ефективността на потенциалната COVID-19 ваксина, но и изобщо на ваксините“, предупреждават от неправителствената организация.

Групата е събрала милиони публикации от „Туитър“, „Инстаграм“ и „Фейсбук“, които са включвали думите „ваксина“ или „ваксинация“ на английски, испански и френски език в продължение на три месеца от средата на юни.

След това изследователите са ги ограничили до 1200 от най-популярните публикации.

Две теми бяха доминиращи – тези, които се позоваваха на „политическите и икономическите мотиви“, стоящи зад ваксините, и тези, отнасящи се до тяхната безопасност и необходимост.

„Теориите за конспирация относно ваксините като цяло и ваксината Covid-19 изрично играят огромна роля в социалните медии, особено във франкофонските пространства“, заключава групата, която е основана през 2015 г. и се счита за орган за дезинформация.

Много публикации свързват ваксините с конспиративни теории като убеждението, че бъдещ изстрел на Covid-19 ще бъде използван за микрочипване на индивиди и за разработване на системи за масово проследяване на населението.

Теориите за конспирация се подхранват и от липсата на информация за съставките на ваксината например, или от нови технологии като „пратеник РНК“ (mRNA) зад ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, която обяви тази седмица, че е 90 процента ефективна.

Тази иновативна техника се използва от други разработчици на ваксини като американската биотехнологична компания Moderna.

„Някои публикации твърдяха, че новата потенциална ваксина Covid-19 на Moderna ще промени ДНК на хората, а някои публикации представят mRNA ваксината като окончателна бъдеща ваксина Covid-19 или дискредитират всички бъдещи ваксини Covid-19“, се казва в първия проект.

„Други дори свързват ваксините и иРНК ваксините на Moderna като цяло с насочени усилия за обезлюдяване или злонамерени човешки инженерни програми.“

НПО отбеляза, че проблемите с ваксините обединяват широк кръг от различни общности, включително либертарианци, анти-вакссери, групи от Ню Ейдж и привърженици на QAnon.

Той препоръчва надеждни източници на новини, мониторинг на социални медии и изследователски организации си сътрудничат, за да идентифицират и да се справят с липсата на данни, но също така да се избегне прекомерното предоставяне на информация по дадена тема, което „често води до объркване и в крайна сметка избягване на новини“.

„Трябва да намерим начин да признаем несигурността и страховете на хората, вместо да ги уволняваме, и да изградим мостове между здравните експерти и колебливите ваксини“, добави той.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още