Чешката енергийна компания ЧЕЗ и Ролс-Ройс ще правят малки атомни реактори

0
43
Компютърно генерирано изображение на атомната централа на Rolls-Royce UKSMR

Чешката национална енергйна компания ЧЕЗ (CEZ) подписа споразумение за сътрудничество за производство на малки модулни атомни реактори за АЕЦ заедно с британския производител на двигатели Ролс-Ройс (Rolls-Royce).

Това съобщи пред журналисти генералният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш, цитиран от ТАСС. Бенеш изтъкна, че в перспектива малките модулни реактори могат да се превърнат в алтернатива на действащите АЕЦ.

ЧЕЗ вече има действащо споразумение за сътрудничество за създаване на малки модулни реактори с американските Джи И Хитачи (GE Hitachi) и НюСкейл (NuScale). Очаква се след 15-20 години малките модулни реактори да усилят новия блок на АЕЦ Дуковани, в югоизточната част на Чехия. Конкурс за неговото изграждане ще бъде обявен през декември.

Намерение за участие в конкурса са заявили американската Уестингхаус (Westinghouse), руската Росатом, китайската Чайна дженеръл нюклиър пауър (China General Nuclear Power ), френската Е Де Еф (EDF), южнокорейската Кей Ейч Ен Пи (KHNP) и френско-японското съвместно предприятие Мицубиши Атмеа (Mitsubishi Atmea).

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук