Топ 10 на най-богатите жени в света

0
2936
Богаташки
Топ 10 най-богати жени в света

В класацията на най-богатите жени в света за 2020 г. на Forbes влизат 234 дами. Общото им състояние се оценява на $927.4 млрд. Въпреки икономическата нестабилност през последните месеци, те притежават с общо 29.4 млрд. долара повече от миналата година.

Представяме ви топ 10 на най-богатите жени в света за 2020 г.

  1. Алис Уолтън (САЩ) – $54.4 млрд.

Единствената дъщеря на Сам Уолтън – основателя на Walmart -заема челното място в тазгодишната класация. Въпреки нестабилния пазар, богатството на Уолтън се увеличи с 23% през последната година и достигна до 54.4 млрд. долара. Уолтън не участва в управлението на американския гигант Walmart. Успешно ръководи програма във фондацията на семейство Уолтън.

  1. Франсоаз Бетанкур Майерс (Франция) – $48.9 млрд.

Внучката на Йожен Шулер – основателя на L’Oréal -наследява компанията през 2017 г., след като майка й Лилиан Bettencourt, тогава най-богатата жена в света, умира на 94-годишна възраст. Състоянието на Bettencourt Meyers се оценява на $48.9 млрд. долара – с $400 млн. по-малко в сравнение с миналата година.  Компанията обяви, че започва да произвежда дезинфектанти за ръце, за да помогне на здравните власти във Франция и цяла Европа в кризата с коронавируса.

  1. Джулия Кох (САЩ) – $38.2 млрд.

Кох е едно от новите лица в класацията тази година. Родена в Айова, тя се премества в Ню Йорк през 80-те години и работи като асистент на модния дизайнер Адолфо. Влиза в тазгодишната класация с богатство от $38.2 млрд., след като заедно с трите си  деца наследява 42% от дяловете на Koch Industries след смъртта на 79-годишния й съпруг Дейвид през август 2019 г.

  1. Макензи Безос (САЩ) – $36 млрд.

Макензи Безос също е дебютант в класацията. Тя увеличи значително богатството си след развода си с основателя на Amazon Джеф Безос през юли миналата година. Макензи получи една четвърт от дела на бившия си съпруг в компанията и така богатството ѝ се оценява на 36 млрд. долара.

  1. Жаклин Марс (САЩ) – $24.7 млрд.

Жаклин Марс и брат ѝ Джон наследиха по една трета от Mars Incorporated – производител на M&Ms и Milky Way, с продажби в размер на 35 млрд. долара. Остатъкът от компанията притежават четирите дъщери на покойния ѝ брат Форест младши. Богатството на Жаклин Марс се оценява на 27.4 млрд. долара.

  1. Янг Хуян (Китай) – $20.3 млрд.

38-годишната Янг Хуян притежава 57% от строителната компания Country Garden, основана от баща ѝ в Хонг Конг. Богатството ѝ се оценява на $20.3 млрд. На фона на кризата с коронавируса компанията постави автоматизирани станции за храна в помощ на медиците в Ухан.

  1. Сузане Клатен (Германия) – $16.8 млрд.

Клатен е наследница на производителя на автомобилите с марка BMW и богатството й се оценява на $16.8 млрд. Заради пандемията акциите на компанията се сринаха с 24% в първата половина на март. Клатен е собственик и на фармацевтичната компания Altana.

  1. Лорийн Пауъл Джобс (САЩ) – $16.4 млрд.

Богатството на Лорийн Пауъл Джобс – вдовицата на съоснователя на Apple Стив Джобс, се оценява на $16.4 млрд. – с $2,2 млрд. по-малко от миналата година, отчасти поради спад в цената на акциите на Дисни. Тя е основател на Emerson Collective.

  1. Чжун Худжуан (Китай) – $14.6 млрд.

Худжуан е председателката на борда на китайската фармацевтична компания Hansoh Pharmaceutical, който онколекарства, медикаменти против диабет и други заболявания. Богатството й се оценява на $14.6 млрд. Състоянието й се увеличи с 10% от началото на януари до средата на март, когато коронавирусът беше най-разпространен в Китай.

  1. Джина Райнхарт (Австралия) – $13.1 млрд.

Джина Райнхарт може да е на десета позиция в класацията на Форбс, но е най-богатият човек в Австралия. Тя е начело на Hancock Prospecting Group, която се занимава с желязна руда и селско стопанство. Богатството ѝ се оценява на $13.1 млрд. – с 2 млрд. долара по-малко в сравнение с миналата година.

Превод и редакция: Нова България

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here