Чехия с максималното пето ниво на епидемична заплаха от 27 декември

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Правителството на Чехия взе днес решение от 27 декември да въведе в страната максимално, пето ниво на епидемична заплаха заради коронавируса, предаде БГНЕС. Мярката предвижда забрана за напускане на жилищата без неотложна необходимост, затваряне на всички предприятия, предоставящи услуги, както и на по-голяма част от магазините.

От този ден ще бъде в сила и забрана за свободно движение на гражданите от 21:00 до 05:00 часа, обяви министърът на здравеопазването Ян Блатни.

Епидемиологичната обстановка в страната се влошава, затова правителството взе решение от 27 декември да въведе в страната пето ниво на епидемична заплаха.

Това означава, че в Чехия ще останат да работят само магазините, предлагащи стоки от първа необходимост като хранителни магазини, аптеките и магазините за домашни потреби. Разрешено е събирането на най-много двама души на открито или в обществени помещения. Броят на лицата, присъстващи на сватби, погребения и богослужения, е ограничен до 15.

Тези мерки ще действат поне до 10 януари, каза министърът. Властите ще компенсират изцяло загубите на бизнесмените, които са принудени да прекратят дейността си през този период.

Правителството е разрешило на гражданите на Чехия да се върнат със самолет от Великобритания, като преди качването си на борда ще трябва да представят справка за отрицателен тест за коронавирус, а след пристигането в страната да останат под домашна карантина.

От 4 януари, след края на коледната ваканция, обучението в училищата и университетите ще продължи дистанционно. В класните стаи ще могат да се върнат само учениците от първи и втори клас.

Министърът съобщи още, че първата партида от ваксината срещу коронавирус пристига на 26 декември и на 27 започва ваксинацията. Тя ще бъде извършвана в няколко болници в Прага и в Бърно.

В Чехия е обявено извънредно положение, което ще бъде в сила до 22 януари.

От 18 декемри в страната са затворени музеите, художествените галерии, фитнес центровете, закритите стадиони и спортните зали. Заведенията може да продават храни и напитки само за вкъщи, които се получават от специално оборудвани гишета.

Носенето на маски е задължително. Забранена е консумацията на алкохол на улицата, а на нарушителите се налага глоба.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още