Аржентина на крачка от легализиране на абортите

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Депутатите в долната камара на парламента на Аржентина прокараха законопроект, който легализира аборта при повечето случаи, с което отговориха на дългогодишни искания на активисти в защита правата на жените, информират АП и „Гардиън“.

Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от Сената след дебат, очакван преди края на годината, позволява да се прави аборт до 14-та седмица от бременността.

Подкрепен от президента Алберто Фернандес, законопроектът бе прокаран със 131 срещу 117 гласа, а шестима депутати се въздържаха. Дебатът се проведе в четвъртък и продължи до ранните часове на днешния ден.

Демонстранти в подкрепа декримализиране на абортите, които прекараха цяла нощ пред сградата на Конгреса в Буенос Айрес, избухнаха в радост и преградки, докато председателят на долната камара четеше резултатите от гласуването.

На няколкостотин метра, недалеч от парламента, стотици опоненти изразиха недоволството си от резултата, като някои приливаха сълзи.

В Аржентина повече от 7000 момичета на възраст между 10 и 14 г. са родили в периода 2016-2018 г., като често са забременявали след изнасилване.

Абортът строго се наказва в Латинска Америка, където Католическата църква запазва силното си влияние. Много жени попадат в затвора заради това, че са потърсили медицинска помощ след спонтанен аборт.

Абортът е напълно забранен в Салвадор, Доминаканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на изнасилване или опасност за живота на родилката.

В Латинска Америка абортът е законен само в Куба и Уругвай, където Църквата има по-малко влияние. Абортът е позволен само в някои райони на Мексико, както и в Гвиана и във Френска Гвиана.

Промяната в закона в Аржентина, родната страна на папа Франциск, ще изпрати силен сигнал в региона, където исканията за узаконяването на аборта растат.

Близо 40 000 жени са приети в болница в Аржентина заради усложнения при опит за нелегален аборт само през 2016 г. От тях 6400 са момичета на възраст между 10 и 19 г. Най-малко 65 жени са починали в периода 2016-2018 г., като половината са на възраст между 20 и 30 г., а девет – деца.

Най-малко 73 жени, както и лекари и медицински сестри, са вкарани в затвора заради незаконен аборт в Аржентина през 2012 г.

Католическата църква активно лобира срещу законодателството и през 2018 г. проектозаконът не получи достатъчно подкрепа.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още