29 задържани на пореден протест в Армения

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни активисти по време на антиправителствен протест, предаде ТАСС.

Демонстрантите са поискали оставката на премиера Никол Пашинян пред кабинета на министрите на републиката.

По-рано около 100 опозиционни активисти, организирали протест в четвъртък сутринта, се опитаха да влязат в сградата на арменското правителство с искане да се срещнат с премиера.

„Нека влезем, искаме да се срещнем с този човек и да го информираме, че вече няма власт в страната. Той трябва да напусне“, каза един от протестиращите.

Активисти блокираха и движението близо до сградата на министерския съвет.

„Никол, махай се, Никол, предателю!“ – скандираха протестиращите.

Припомняме, че по-рано тази седмица, протестиращи блокираха улиците в Ереван, започвайки кампания за „гражданско неподчинение“, за да принудят премиера да подаде оставка заради спорното мирно споразумение с Азербайджан.

В нов удар за премиера, влиятелният глава на Арменската апостолическа църква Католикос Гарегин призова за оставката на Пашинян, „за да се избегнат трагични развития“, като посочи „нарастващо напрежение в обществото“.

Миналата седмица 17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал срок до понеделник да се оттегли и предложиха бившият премиер Вазген Манукян да го наследи на поста.

Опозицията в Армения обяви „гражданско неподчинение“ за свалянето на Пашинян
Опозицията в Армения обяви „гражданско неподчинение“ за свалянето на Пашинян

Протестиращи скандират „Армения без Никол“ и „предател“

45-годишният Пашинян бе подложен на огромен натиск, откакто на 9 ноември се съгласи на споразумение с Азербайджан, постигнато с посредничеството на Русия, с което беше сложен край на шест седмици ожесточени боеве за спорната област Нагорни Карабах.

Няколко хиляди души загинаха в конфликта.

Съгласно споразумението Ереван отстъпи на Баку части от спорния анклав и седем съседни района на Азербайджан, контролирани от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението предизвика ярост в Армения, където демонстранти щурмуваха и плячкосаха правителствени сгради и за кратко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, докато той се укриваше.

Около 10 000 демонстранти се събраха в центъра на Ереван в събота в най-големия протест на протестното движение до момента.

Пашинян, чиято съпруга и син бяха на фронта по време на конфликта, заяви, че не планира да се оттегли и мирното споразумение е единствената възможност за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде гарантирано от близо 2000 руски миротворци, разположени за възобновяем 5-годишен мандат.

Миналия месец арменските власти обявиха, че са осуетили заговор за убийство на премиера.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още