Студентите празнуват днес!

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

На 8 декември е студентският празник. За безопасното протичане от днес до неделя екипи на „Пътна полиция“, „Пожарна безопасност“ и „Охранителна полиция“ ще повишат контрола по пътищата и подстъпите към зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско, към които ежегодно на този път се насочват студентите за празника.

Засилени ще са проверките за шофьори, които са под влиянието на алкохол или наркотични вещества. Завишен ще бъде и контролът над общоопасните средства като оръжия и пиротехника.

В деня на празника „Охранителна полиция“ ще извършва проверки за празнуващи, които носят оръжие. Най-засиленият контрол в София ще бъде в „Студентски град“.

„Днешният ден е празник на младостта, стремежа към знание, просперитет и бъдеще. Съвременното образование и днешните технологии дават огромни възможности и премахват всякакви граници и бариери. Вие имате шанса да добивате знания от всички сфери на познанието, да пътувате, да се запознавате с опита на успелите“, казва в приветствието си към студентите за днешния им празник министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Вашата висока академична подготовка ще допринесе за развитието на държавата, за просперитета на света и за личното Ви благоденствие и щастие. Все пак се надявам да използвате своя потенциал в нашата страна, защото тя се нуждае от модерно образовани специалисти като Вас. Уверен съм, че с образованието, което получавате тук в България, можете да направите страната ни такава, каквато я виждате в мечтите си, отбелязва образователният министър.

„Колкото и важни да са успехите и целите за бъдещето, не забравяйте и, че днес е най-хубавото време от вашия живот. Време, в което да мечтаете, да се влюбвате, да градите собствените си ценности и да добивате гражданско съзнание, и позиции по всички въпроси на обществения живот.

Сега е времето да научите и урока за това, че трудностите и предизвикателствата раждат уменията и силата да се справите с тях – и сега, и в бъдеще.

На преподавателите във висшите училища пожелавам да са все така всеотдайни и да бъдат високоотговорни към своите студенти. Зная колко много правите във всеки един ден и го оценявам високо! Рейтинговата система на висшите училища в Република България, която излезе преди дни, показа колко много е постигнато през последните години във висшите училища на страната ни! Това са постижения, с които всички ние трябва да се гордеем! Сигурен съм, че заедно ще постигаме още много и ще доказваме, че знанието е най-важната предпоставка за успеха. Честит празник!“, пожелава в приветствието си министър Галин Цоков.

Студетският празник датира от 8 декември 1903 г., когато за първи път се отбелязва у нас като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември, когато се почитали Свети Седмочисленици, сред които и свети Климент Охридски.

През 1916 година за първи път 8 декември се отбелязва като студентски празник.

Празнуването на този ден е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност.

На 8 декември 1962 г. честванията на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ са възстановени. Понастоящем патронният празник на най-старото висше учебно заведение у нас е на 25 ноември.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обявява 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

През годините 8 декември  продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти и увеличаване на броя, както и на влиянието на научните публикации на българските висши училища – тези основни тенденции в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на 13-ото й издание на 1 декември т.г. Той уточни, че данните в нея се използват за формиране на национални политики във висшето образование.

Резултатите показват, че най-ниска безработица (под 1%) има сред завършилите професионалните направления: „Медицина“, „Фармация“, „Стоматология“, „Военно дело“ и „Математика“, а най-висока – сред завършилите „Социални дейности“ (3,4%).

Най-висок среден облагаем доход получават завършилите „Информатика и компютърни науки“ и „Военно дело“ (над 4000 лв.), следвани от тези, които са завършили „Металургия“, „Математика“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Комуникационна и компютърна техника“ и „Национална сигурност“ (между 3000 и 4000 лв.).

На ниво конкретно висше училище най-висок среден облагаем доход имат завършилите „Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – 6469 лв. (при 5592 лв., регистриран през миналата година), следвани от завършилите същото направление в Нов български университет – 5 767 лв. (при 4333 лв. през миналата година).

Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната, като цяло е 5,08, което е най-високото измерено ниво от 2013 г. По конкретни висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите първокурсници в направлението „Информатика и компютърни науки“ на Софийския университет (5,75), следвани от тези, приети в направленията „Обществени комуникации и информационни науки“ на Американския университет и в „Медицина“ на Медицинския университет в София (5,72).

Трите професионални направления с най-много действащи студенти през 2023 г. са: „Икономика“ с 24 906 студенти, „Педагогика“ (16 900) и „Медицина“ (12 660). Най-малко студенти се обучават в направлението „Теория на изкуствата“ – 48.

Висшето училище с най-голям брой действащи студенти е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – 19 167, следвано от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с 16 226 и от УНСС с 14 358 студенти.

Две са висшите училища, които имат под 100 студенти. 85 студенти има в Театралния колеж „Любен Гройс“, а 94 са студентите в Европейския политехнически университет в Перник.

В рамките на последното десетилетие делът на чуждестранните студенти в България се удвоява – от около 4 процента през 2013 г. до над 8 процента от действащите студенти през 2023 г. Делът на чуждестранните студенти е най-голям в направленията: „Медицина“ (57% от действащите студенти), „Стоматология“ (46%) и „Ветеринарна медицина“ (31%). В страната има 128 съвместни програми, предлагани от български висши училища в партньорство с чуждестранни образователни институции. В подобни програми през 2023 г. са се обучавали 2,8 на сто от действащите студенти в страната.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още