Игра на кодове – или как Борисов и Нинова подкрепят една и съща легенда

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Вчера  пред бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече обвиненията, които му отправи вчера зам.-председателят на БСП Георги Свиленски, че им е предложил да оттеглят връщането на смесеното гласуване, а в замяна „ще им даде кодовете“ от машините, и обяви, че ще съди Свиленски.

 

 

„Това, което казах е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск“, заяви Петков.

Петков обясни, че кодовете са в ЦИК и партиите, или лидерите на партиите, нямат достъп до тях, следователно няма как да манипулират каквото и да било. Той допълни, че ако е можел да ги манипулира, нямаше ГЕРБ да спечелият изборите:

 

 

„Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер.

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изисква.

 

 

„Гледам „шоуто на г-н Борисов“ – въглищните централи, Gempcorp, сега използва думите на г-н Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде г-н Борисов да направи една визия за България, да покаже програма, да започне коалиционни разговори с другите партии – минаха 60 дни“, посочи той.

Петков отново подчерта: „Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“.

Той се обяви против „техническо правителство“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подписване на документ за работа по конкретни политики и правителство с мандат от 6 месеца. „Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване“, каза Петков.

Припомняме, че парламентът в последната седмица е обхванат от остри спорове относно машинното гласуване и връщането на хартиената бюлетина. Казусът предизвика масово недоволство сред хората, особено заради начина, по който се прокарват законопроектите. Най-фрапантния случай беше среднощното заседание на правната комисия в НС, което продължи 18 часа, и процедурните хватки и предложения вкарани в последния момент. Новосформиралото се мнозинство между БСП, ГЕРБ и ДПС съмнително ожесточено се опитва да обезсмисли машинния вот.

 

 

Гласуването с хартиени бюлетини се доказа в годините като ненадеждно и будещо сериозни съмнения относно изборния резултат, именно заради огромния брой „сгрешени“ бюлетини“ и човешкият фактор в броенето им. Машинното гласуване пък намали значително броя на невалидните бюлетини, даже те почти липсваха.

Защо изведнъж трите партии решиха, че то не е надеждно? Вероятно за БСП това е опит да оправдаят все по-намаляващите им резултати с всеки следващи избори, а за ГЕРБ, да си набавят тези няколко процента нужни им за мнозинство при следващ парламент.

 

Източник: Debati.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още