Радан Кънев: „Правителство за зимата“ е несериозно и опасно. Борисов отново се опита да отвори капан

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Евродепутатът Радан Кънев коментира на страницата си в социалната мрежа днешното участие на Бойко Борисов в ефира на bTV. Кънев бе категоричен, че днес лидерът на ГЕРБ, за кой ли път, се опита да отвори капан. Но този път няма кой да влезе в него. Кънев е направил анализ и на трите „червени лампи“ от изказването на Борисов:

 

 

1) „Кабинет за 3-6-9 месеца“ (ако ще има избори „две в едно“ с местните, са 9 месеца + служебен кабинет).
Подобно „правителство за зимата“ е несериозно и опасно. Времето е напълно недостатъчно за сериозна политика, камо ли за сериозно законодателство. Всичко ще остане започнато и недовършено (и вероятно това е целта). Кабинет за няколко месеца е просто удължаване на предизборната кампания. И който познава г-н Борисов знае, че е отлично изчислено – при взаимодействие с ГЕРБ, “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” ще понесат неизбежно електорални щети. Тяхното възстановяване изисква успешни реформи и добро управление – неизпълними задачи за половин година. Сметката е ясна – ПП и ДБ да понесат загуби и да се явят на следващи избори отслабени.

 

 

2) „Личностите нямат значение, важно е какво се договорим“.

Няма по-опасна логика в настоящия момент. При пълната (и заслужена) липса на доверие между партньорите, единствено конкретните хора, които упражняват изпълнителната власт, могат да създадат доверие и между партньорите от една страна, и между управлението и гражданите, от друга.
Преди всичко – нужна е пълна гаранция, че премиерът, вътрешният министър, финансовият министър и т.н. са хора, които и с пистолет в тила не могат да бъдат закарани в Банкя или Бояна да им дават инструкции.

3) Уж ненатрапчив, но за слушалите внимателно – напълно ясен знак, че Борисов ще държи да контролира Министерство на Енергетиката.

(Ясен като се започне с флирта с министър Росен Христов, който все повече изглежда като недоразумението на десетилетието, и напоителното развиване на прокремълските клевети срещу Кирил и Асен по газовата тема)

 

 

Това трябва да е ясна червена линия в преговорите. Енергетиката е сфера, в която работата на ГЕРБ през годините е меко казано спорна, влиянието на мафията през тяхното управление – очевидно и нагло. Преди всичко – сфера, в която са нужни смели и категорични реформи, на които Борисов е доказано неспособен.

Неведнъж съм казвал, че съм ЗА намирането на форма на сътрудничество между ПП и ДБ (като общ, доминиращ и реформаторски фактор в 48-мото НС) от една страна, и ГЕРБ – от друга. И оставам на тази позиция. Но това изобщо не означава, че съм забравил собствения си горчив опит или че не се уча от грешките и от боя, който съм изял.

 

 

Източник: Fakti.bg

 

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още