Енергийният министър обяви 200 млн. лв. дупка в „Булгаргаз“. Бившият шеф: Пълни глупости

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

В нови – финансови, дерби навлезе престрелката около държавния газов доставчик „Булгаргаз“, чието ръководство бе сменно преди седмица, а преди ден бившият енергиен министър от кабинета на Сергей Станишев – Румен Овчаров, разкри, че новият борд следва същите практики като стария и е продал за ден 60 хил. МВтч на държавната газова борса. Още в събота от газовото дружество обясниха, че количествата са 37 хил. МВтч и били продадени, за да не изпада доставчикът в дисбаланс и защото нямало достатъчна пари в касите.

В неделя енергийният министър Александър Николов свиква ранна пресконференция, на която стигна още по-далеч и обяви, че новото ръководство на „Булгаргаз“ е открило дупка в дружеството за 200 млн. лв. Това бе наречено „пълни глупости“ от бившия шеф на дружеството Николай Павлов, който в понеделник е на разпит в Софийската градска прокуратура, след като миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че срещу Павлов най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинения.

Бившият директор на „Булгаргаз“ заяви пред Mediapool, че енергийният министър спекулира с данните за финансовото състояние на дружеството и въпросната дупка, за която говори всъщност са предстоящи плащания по падежи по дългосрочните договори с контрагенти на газовото дружество.

Николов обяви пред журналисти, че дружеството има предстоящи плащания за над 650 млн. лв., а наличността била 600 хил. лв. „Дупката във „фантастичното“ според бившото ръководство дружество надхвърля 200 млн. лв.“, каза Николов и отправи критики към начина, по който са били управлявани финансовите потоци. Той заяви още, че „преференциалното несъбиране на вземания (от старото ръководство) се е ускорило в последните няколко седмици“ и така сметките, които дружеството има да си събира са нараснали.

Павлов на свой ред обясни, че към момента на неговото отстраняване са били извършени плащания на 60 процента от доставките от Русия за февруари и 100 процента от тези по азерския договор. „Предстоят падежи за 450 млн. лв., дължими от индустрията. Отделно топлофикациите трябва да трябва да получат компенсации заради въведения мораториум върху цената на природния газ, което ще доведе до тяхното разплащане“, коментира бившият газов шеф. По думите му само „Топлофикация София“ има задължения от 150 млн. лв. заради ценовата разлика на суровината, записана в цената, на която продава на потребителите и на която купува газа. Според него е безобразно да се прехвърля вината за дълга на столичното парно върху старото ръководство на „Булгаргаз“, защото той е алармирал многократно за проблема Николов, още докато беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство на Стефан Янев, преди да бъде отстранен по неясни и досега причини.

„Ключовото е, че дружеството няма нито един лев задължения“, посочи Павлов и припомни, че доставчикът има открита кредитна линия ат от банка, която не е използвана от старото ръководство и е на разположение на новото.

Сямият Николов също посочи, че при събиране на предстоящите вземания в дружеството ще се осигури ликвидност от 300 млн. лв. и няма да има заплаха за предстоящите плащания по договорите за руския и азерския газ.

Това говори, че по-скоро се използва моментът между плащането от страна на „Булгаргаз“ към неговите доставчици и събирането на парите от индустрията и топлофикациите, за да се оправдаят действията на новите около петъчната продажба на газ на борсовия пазар.

„Докато сме извън България (министърът бе в Баку за осмата министерска среща за Южния газов коридор – б.а.), страстите и доста интересните спекулации не спират“, коментира изнесената преди ден от Овчаров информация за продадените обеми газ на борсата.

Министърът обясни, че продажбата на количествата е била, за да не изпадне „Булгаргаз“ в дисбаланс спрямо газовия оператор „Булгартрансгаз“ и да се наложи накрая да продаде на него излишния си газ, на на цени с 8% по-ниски от редовните.

„Тези сделки на се изненадващи, но явно за някои хора са. В рамките на по-малко от 12 часа се изказаха както хора то градивната опозиция, така и бивш министър от кабинета на Станишев, бивш премиер. Това като групов говор показва, че срещу енергийната политика на правителството се води война. Интересно е, че информацията е еднакво грешна и прилича на преписването в гимназията“, заяви Александър Николов.

„Новият мениджмънт на „Булгаргаз“ влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че за шест часа може да се реализира нещо драстично, да ми каже. В краткия контрол се установява наличност 600 хил. лв., а подписаните съгласия за освобождаване на служители са за 170 хил. лв. Как едни договори са прехвърлени в дългосрочни, ще оставя от „Булгаргаз“ да кажат“, каза енергийният министър и обясни, че новото ръководство засега предпочита да не дава изявления и работи и в неделя..

Той посочи, че продажбите в петък не са за 60 хил. а за 37 400 МВтч, които били излишък от 14 процента на дневна база заради по-мекото време. Така били реализирани 18 сделки с десет контрагента и всички, които са искали, са можели да си купят. Освен това сделките били извършени на държавната газова борса, а не на частната, която бе предпочитаната от бившото ръководство. Приходите от тези сделки ще са малко над 5 млн. лв., изчисли министърът.

Според него този финансов ресурс може да се използва за намаляване на цената за бъдещи периоди. Не навлезе обаче в подробности как може да стане това

„Ако „Булгаргаз“ не беше направил сделките на борсата, те щяха да се случат с „Булгартрансгаз“ на балансираща цена – с 8 процента под цената“, заяви Николов.

Според него обявената дупка от 200 млн. лв. няма да попречи да се извършат предстоящите плащания, което донякъде потвърждава думите на Павлов, че става въпрос просто за управление на приходите, които предстоят.

Николов обаче смята, че „изобретателността на хората, които смело говориха в последите дни, ще продължи“. Той се зачуди дали има координация между говоренето по едно и също време на Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов и Делян Добрев.

Той декларира „доверие в начина на селектиране на новото ръководство и факта, че се изсипа върху него всичко това е причина то да не е тук“.

„Ще имате възможност да се уверите в капацитета им“, каза още той и определи като спекулации твърденията, че назначението на новия шеф Людмил Йоцов, който доскоро е бил служител в свързваната с „Газпром“ „МЕТ енерджи трейдинг България“, може да помогне за дългосрочния договор с руснаците или да е Троянски кон.

„За целия екип мога да кажа в детайли колко опит имат в сферата и какво са правили, но наблюдавайте внимателно резултатите занапред“, обяви той.

Реално обаче само новият председател на съвет на директорите Анжела Славова е другият човек с дългогодишен опит в газовия сектор като юрист на „Булгаргаз“ допреди отстраняването ѝ от Павлов миналия месец. Останалите тримо идват от сфери, които нямат досег с природния газ.

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още