От друг ъгъл! ИМА такава държава – Афганистан

Най-четени

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

Кабул падна, една 20-годишна кървава война приключи, както и един доста дълъг социален експеримент, че може със сила да вмениш на някого демократични, либерални, социални или каквито и да е ценности и идеали. Новите стари талибани са отново начело, този път доста по-разумни и доста по-умерени. Понякога е по-добре да го оставиш да живее, както са живели дедите (старейшини) му преди столетия. В крайна сметка, това е демокрацията – let it be.

 

Фрапиращото за Западния свят, както и изключително показателно в случая с Афганистан бе, как 80 000 слабо подготвени, леко въоръжени, понякога на колелета талибани успяха за няколко седмици да се справят с 300 000-ната афганистанска армия подготвена по Западен модел, модерно въоръжена, струваща десетки милиарди долари (усвоени в познати корупционни схеми и потънали някъде си). Фрапантно за много е, как така сега между всички има компромис, амнистия, разговор, желание, липса на гражданска война, като в Сирия и Либия.

Зa Човещината

Няколко крадливи генерала и президента избягаха от златните си палати в Афганистан, а военни и хора с радост посрещаха и се присъединяваха към Талибаните. Ден втори – кафетата в Кабул са отворени, летището отваря скоро, талибаните се забавляват на атракционни, САЩ ще имат доста въпроси къде са потънали милиардите. Тълпи към нашата граница няма да има, няколко хиляди помощен персонал ще бъдат извозени от летищата. Въпреки това, у нас се чуха неподготвени поддръжниците на Тръмп, с конспирациите и вечните теории за края на света, по старата схема Сирия. Но за съжаление явно дори и географията им куца. Маршрутът е изключително труден за да дойдат тълпи, за да се повтори Сирия или Либия – пустини, планини, идва зимата, Иран, Турция, Гърция, най-трудния маршрут между другото. Но хейт популизма по модела на Химлер повтаря една лъжа сто пъти и тя става истина. А и война няма да има, всички там са щастливи, че са се справили с Афганистанската си корупция.… Трагедията е в хейта, като политически ПР, че хора, който автомата е с няколко пръста по висок от тях, а когато гръмне пълнят памперса, засънуваха отново военизирани отряди, бранници и стени по границата. Трагично е как всички политици, тихо да не изгубят електората и изпуснат парчето от баницата си, правят трайко. Жалко е как само някой не се замисли, дори за децата Афганистанчета, дори за тези, които са успели да преминат през адския преход, за да намерят подслон у нас. Няма замисляне, че 75 деца ползват 2 тоалетни в лагер, деца, е да де, Афганистанчета, ама деца. Че от 1005 деца, регистрирани във лагера ни Воена Рампа за 2021 година, 784 са обявени за изчезнали. Как не си зададохте въпроса, какво се е случило с тях? Нали имаме даже министър наполовина Канадец, пич готин си, красив си, Траволта си, но как се постъпва в Канада в подобни ситуации, как реагират канадците на такива проблеми? Българин си си пич, да спрат полемиките за двойното ти гражданство. Срам ме е!

За Политиката

То това политиката, като баницата и на кой какво ще му се падне. Истинският Тръмп, оня с косата, в първите часове на хаоса, се показа от нищото, за да направи сравнение със Сайгон и с позора за САЩ, когато падна посолството. На другаря Тръмп, явно напълно му липсва поглед над това, което се случва или лекичко е бил хлъзнат, заедно с продуцентите си, защото корупцията в Афганистан, мъртвите души в армията, милиардите за златни бидета в палатите на генералите, корупция, прояла всичко, е било по негово време, парите са харчени също тогава… А у нас в родна България, както винаги отсъства далновидно прозрение, дори и в това, че риториката е тръмписка. Ние отново сме в отбора на губещата, но за сметка на това с пълна с локум и идеологически фантасмагории, страна (такива винаги са ни били изходните съюзници, демагози). Гологлавият ни нов месия, този който обеща Ферари на всеки (след като ни скъса гъ*а, разбира се) на 16-ти август 2021 година, реши да подкрепи президент и правителство, поради една причина – имигрантите, хордите от Афганистан и това, че имаме нужда да се защитим от тях. Строи стена, двойна, на няколко ката! Въпреки че целият цивилизован свят реагира по друг начин… Вече с дисковете и тениските да раздава и свински опашки. Не че не можеше да се лиши от един от джиповете в кортежа си, за да нахрани и спаси няколко хиляди деца. Но той не е виновен, такива са ни специалистите по Близък Изток от които човек може да се посъветва – пафос, нафталин и остарял материал. Другите в политическия каламбур не знаят каква е вълната, която може да им отнесе парчето от баницата и си мълчат, повечето, освен някой друг изпаднал зад борда късичек фюрер, с дълъг и единствен стаж като студент. Въпреки че големия въпрос, проблем е, имаме ли изобщо даже леви наченки в България? То е ясно че другите са консерватори, ама само фасадно и от части.

На снимката Папата, в Християнска Европа измива и целува краката на мигранти. Това е Християнска Европа, не Нацистка, това са изходните Христинан Социалистически принципи, които са фундамента на стария континент. Снимката е справка, за жонглиращите с Християнството, фасадно, но прозиращи мракобесните атеистични течения на 20 век в Европа – Фашизъм, Нацизъм, Комунизъм…

 

За Лявото

Ако имаше ляво, в този момент то трябваше да крещи, не за пенсии и надбавки, а за това което се случва. В този момент (а и по принцип), липсва лявата човещина – Ковид, четвърти локдаун, липсва икономика, галопиращите цени на електроенергията, инфлацията като цяло. Да спасим бизнеса, това е явно единственият приоритет в нашата територия. И той, те, популистите искат да се защитаваме, от кой бре, то не останахме бе джанъм. Същият сценарии, продукция, образ, като с другите известни телевизионни водещи. Важно е да е кат Кашпировски, да се покаже от телевизора, да влияе и контролира тълпата, нали? Но в крайна сметка, какво друго освен популизъм, омраза и конспирации може да ни се предложи, къса клечка както винаги сме. А лявото трябваше да крещи и за това! Да не забравим накрая да добавим с гордост, че 75 години назад сме спасили евреите, но те са богати, извинете! За справка, едно от най-добрите училища за емигранти е в Израел, като учителите им са модел използван навсякъде, така че има много друго, което можем да искаме да вземем, освен пари.

 

На снимката е Лайла, известна Афганистанска трансджендър дама, която се бори за правата на сексуалните малцинства. О да, там има такива, и те живеят по някакъв начин. Даже се заговори вчера за ЛГДП общността в Афганистан, която е притеснена, как ще им се зачитат правата. Пичове, там никой политик не си позволява да ги нарича джендъри и извратеняци, дори талибанския. И много е лесно пичове, да се бие по най-слабите, ама много, бийте силните като Волен, идете и размажете МакДоналдс, после счупете от нападки Кока Кола и после изведнъж изчезнете. А къде са нашите ляви, нашите социалисти, какво проповядват, кого защитават? Искам ви не на протести, а на Прайда в София, да се борите за права и свободи. Но това не носи гласове на автоматите за гласуване. Да, жалкото в случая, е, че нямаме ляво, нямаме либерално. За съжаление, тези, които ги обвиняват за евро пед..ски либерали, в действителност са консерватори, членове са на Европейската Народна Партия, които поради липса на други, са за нещо либерално у нас. А да, забравих, вие просто мразите Европа, като такава, ми кажете си го. А не да останат всички изненадани като в Афганистан, след някой референдум за Български Екзит.

За Науката

Но в интерес на истината има прилики и разлики с талибаните в Афганистан. Ние някак изведнъж спряхме да вярваме в науката, но за това вярваме в Алена. Ще пропусна традиционните устои, борбата с паметници и т.н. Но сме почти по равен брой ваксинирани, малко ги водим с 200 000. Въпреки че те са единственото място където официалните власти (талибаните), неофициално забраниха в една/две провинции ваксинирането. Но се очаква прогресивна позиция по темата и въобще няма да се учудя ако ни минат съвсем скоро. У нас като пропуснем, че бе обикновен грип, че се отричаше, вече не се споменава, все едно, че живеем в паралелна реалност с останалия свят. Ние имахме партии, издигащи знаменити антиваксъри, учени в политиката. Ние имахме много официални лица, отричащи всичко, защото икономиката щяла да се счупи. Само за справка в Бангладеш ваксинираните са 10 пъти повече от у нас, в Пакистан 20 пъти повече. А новите талибани много слушат Исламабад, така че се очаква пробив в позицията им за Ковид и то много скоро. Но не и у нас, ние сме хардлайнери, тотални. Ще лекуват Ковид по домовете, за да се облекчи здравната система, тестове, лечение, гениално… добре, че не е на работа направо, за да не се счупи икономиката. Пенсионната система вече се чувства по-добре. А нашите ляви как са с ваксините, науката, конспирациите? Как са левите по света и на кой полюс са нашите?

За Жените

А консерватизмът у нас си е хард. А жените… То всичко е консервативно. В Афганистан вече говорят за модерно участие на жените в политиката, за техните права и т.н. Това са официалните изявления, които разбира се, нашите хард разбирачи не четат и не признават. У нас жените в политиката са пудели, мисирки, калинки, любовници и другото ме е срам да кажа какво, ще пропусна, че си късат и роклите. В Афганистан се говори за уважение към жените… У нас жертви на домашно насилие са всяка трета официално, неофициално всяка втора. Според шариата насилието в къщи е харам. Според Мохамед каквото има мъжа трябва да го има жената и той по никакъв начин не може да бъде груб към нея. Това го кажете на любовниците у нас, които са под път и над път, че според Шариата имат пълното право на половината имущество на любовника. По-точно, имуществото му разделено между всички любовници, нали е любовчия. В Османската Империя, за справка, е приет закон срещу насилието срещу жените, нали само тази дъвка им е в устата – Ислям. И като нищо при доказано такова, могат да ви отрежат краката до рамената. У нас ги снимат след като ги бият и то на пъпа на София – какво ли става като хванат някоя проститутка на магистралата. Но нашия Тръмп за това не говори. Добре че не говори като оня другия, който дъвчел дъвка, защото обичал много да ги целува и да им бърка под полите, ама всеки си има идол. Как беше приказката „в очите на Буда си Буда, в очите на прасе си прасе“.

Автор: Илиян Кузманов

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Вижте още