Цветозар Томов: Предрочните избори на 99% ще са през юли – на 11 или 18

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 99% трябва да приемем, че ще гласуваме през юли – на 11 или 18. Това са реалистичните срокове, ако третата политическа сила на която е възложен мандат не успее да състави правителство. Това каза по БНТ социологът и бивш говорител на комисията Цветозар Томов.

Според него предсрочните избори най-вероятно ще променят малко неща. „Политиците имат право на втори опит. Би трябвало обаче, ако и този втори опит доведе до такова невротично съотношение на силите в парламента да се напънат да съставят правителство, защото трети опит ще е трагикомичен“, смята Томов.

Социологът се опасява, че машинното гласуване ще бъде един от главните проблеми, пред които ще бъде изправена новата ЦИК. „Защото нямаме достатъчно данни, от които да съдим колко бързо биха гласували българските граждани с машини и не можем да съдим по досегашните данни“, посочи Томов.

„Световната практика сочи, че една машина може да обслужи между 180 и 260 избиратели, а у нас се предвижда да има машини само в секции с над 300, от тях гласуват около половината. Възможно е да се получи тежка ситуация в особено многолюдни секции“, отбеляза социологът.

„Според мен новата комисия трябва много внимателно да тества този проблем, за да има възможности за реакция – дали изобщо ще може да се гласува с една машина в големите секции“, посочи Томов.

Томов смята, че много се говори, че се дават допълнителни правомощия на президента, но ако се остави сегашният състав половината партии в парламента, точно протестните, няма да имат нито един представител.

„Ролята на президента е същата, каквато беше досега, по отношение на членския състав, като получи допълнителни правомощия по отношение на избора на ръководството. И досега членовете на ЦИК се назначаваха с президентски указ. Там няма никаква промяна“, заяви Томов.

Според социолога отпадането на ограниченията за избирателни секции в чужбина е една от най-правилните стъпки.

„Няма абсолютно никакъв резон да разглеждаме българските граждани като хора с различни качества. Конституционно задължение е да се осигурят равни права на всички български граждани“, заключи той.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още