Атлантическият съвет с призив за одобрение на военния протокол между България и Румъния

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Призив за бързо одобрение на военния протокол между България и Румъния отправиха от Атлантическия съвет.

Документът беше подписан преди близо месец. И би позволил самолети на трети държави от НАТО да изпълняват операции по охрана на въздушното пространство на двете страни. По данни на депутати в новия парламент документът не е бил представен за ратификация. Това стана повод и за внасяне на депутатски въпрос към министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

Атлантическият съвет призовава дори и в сегашната политическа ситуация „протоколът да се придвижи спешно за ратификация“, предава БНР. За да може охраната на българското въздушно пространство бързо да бъде усилена.

Причината, според Съвета, е ситуацията, в която Русия продължава да струпва оръжие около Украйна. Промяната е в протокол към споразумение от 2011 година между България и Румъния, уточняващо провеждането на презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Така, ако самолет на трета държава от НАТО, базиран в Румъния, трябва да изпълни операции по охрана на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България.

Още при подписването на документа, преди близо месец в Русе, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е посочил, че това е начинът за засилване на сигурността не само на двете държави, но и на въздушното пространство на НАТО.

В скорошен анализ, публикуван на сайта на базирания в САЩ Институт за Близкия изток, експертът по отбрана Михаил Найденов посочва, че това е важна, но „закъсняла стъпка за укрепване на съюзническата въздушна охрана“.

Найденов се надява, че след като споразумението бъде ратифицирано и от двата парламента, „този участък от въздушното пространство на съюзниците да бъде много по-добре защитен от руски нарушения“.

Докладът за състоянието на отбраната за 2020-а също отчете, че Черноморският регион е сред основните източници на напрежение. А стратегически военен баланс сега е в полза на Русия и е една от най-големите заплахи пред сигурността на България.

Беше посочено и че страната ни участва активно в изграждането на т.нар. адаптираното предно присъствие на НАТО в региона, и че през 2020-а заработи военноморският център във Варна, който е част от Военноморското командване на НАТО.

От март Балканите и Черноморският регион са домакини на военно учение на САЩ и НАТО. България ще е част от това учение през май и юни.

На полигоните „Црънча“, „Ново село“, „Корен“ и зенитния полигон „Шабла“ ще има бойни и тактически стрелби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още