Кои са номинирани за наградите „Оскар“?

Най-четени

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни...

Списък на номинираните за 93-тите награди „Оскар“ на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, оповестиха Асошийтед прес и БТА:

– Най-добър филм – „Манк“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“, „Юда и черният месия“, „Без звуци в живота“, „Минари“, „Бащата“, Процесът срещу Чикаго 7″.

– Най-добър режисьор – Клои Чжао за „Земя на номади“, Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“, Дейвид Финчър за „Манк“, Лий Айзък Чънг за „Минари“, Томас Винтерберг за „Още по едно“.

– Най-добра актриса – Вайола Дейвис за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Андра Дей за „Съединени американски щати срещу Били Холидей“, Ванеса Кърби за „Да намериш отново себе си“, Франсис Макдорманд за „Земя на номади“, Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“.

– Най-добър актьор – Риз Ахмед за „Без звуци в живота“, Чадуик Боузман за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Антъни Хопкинс за „Бащата“, Гари Олдман за „Манк“, Стивън Юн за „Минари“.

– Най-добра актриса в поддържаща роля – Мария Бакалова за „Борат 2“, Глен Клоуз за „Елегия Хилбили“, Оливия Колман за „Бащата“, Аманда Сайфред за „Манк“, Юн Ю-джун за „Минари“.

– Най-добър актьор в поддържаща роля – Саша Барън Коен за „Процесът срещу Чикаго 7“, Лесли Одъм младши за „Една нощ в Маями“, Даниел Калуя за „Юда и черният месия“, Пол Раджи за „Без звуци в живота“, Лакийт Станфийлд за „Юда и черният месия“.

– Най-добър документален филм – „Колектив“, „Crip Camp: A Disability Revolution“ за тийнейджъри с увреждания на продуцентската компания „Хайър граунд“ на Мишел и Барак Обама, „The Mole Agent“, „Моят учител октоподът“, „Време“.

-Най-добър международен филм – „Къде отиваш, Аида?“ (Босна и Херцеговина), „Още по едно“ (Дания), „По-добри дни“ (Хонконг), „Колектив“ (Румъния), „Човекът, който си продаде кожата“ (Тунис).

– Най-добра анимация – „Напред“, „Пътешествие към Луната“, „Овцата Шон: Фармагедон“, „За душата“, „Вълчуни: Духът на вълците“.

– Най-добър оригинален сценарий – Шака Кинг и Уил Берсън за „Юда и черният месия“, Лий Айзък Чънг за „Минари“, Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“, Дариъс Мардър и Ейбрахам Мардър за „Без звуци в живота“, Арън Соркин за „Процесът срещу Чикаго 7“.

– Най-добър адаптиран сценарий са Саша Барън Коен, Антъни Хайнс, Дан Суимър, Питър Бейнъм, Ерика Ривиноджа, Дан Мейзър, Джена Фридман и Лий Керн за „Борат 2“, Флориан Зелер и Кристофър Хемптън за „Бащата“, Клои Чжао за „Земя на номади“, Кемп Пауърс за „Една нощ в Маями“, Рамин Бахрани за „Белият тигър“.

– Оригинална музика – Терънс Бланчард за „Петима от една кръв“, Трент Резнър и Атикъс Рос за „Манк“, Емил Мосери за „Минари“, Джеймс Нютън Хауърд за „Новини от света“, и Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист за „За душата“.

– Песен от филм – „Husavik“ от „Евровизия: Историята на Файър Сага“, „Fight for You“ от „Юда и черният месия“, „Io Si (Seen)“ от „Животът пред теб“, „Speak Now“ от „Една нощ в Маями“, „Hear My Voice“ от „Процесът срещу Чикаго 7“.

– Операторско майсторство – „Юда и черният месия“, „Манк“, „Новини от света“, „Земя на номади“, „Процесът срещу Чикаго 7“.

– Костюми – „Ема“, „Ма Рейни: Майката на блуса“, „Манк“, „Мулан“, „Пинокио“.

– Късометражен анимационен филм – „Burrow“, „Genius Loci“, „If Anything Happens I Love You“, „Opera'“, „Yes-People“.

– Късометражен игрален филм – „Feeling Through“, „The Letter Room“, „The Present'“, „Two Distant Strangers'“, „White Eye“.

– Късометражен документален филм – „Colette“, „A Concerto Is a Conversation“, „Do Not Split“, „Hunger Ward“, „A Love Song for Latasha“.

– Звук – „Мисия Грейхаунд“, „Манк“, „Новини от света“, „За душата“, „Без звуци в живота“.

– Дизайн на продукция – „Бащата“, „Ма Рейни: Майката на блуса“, „Манк“, „Новини от света“, „Тенет“.

– Монтаж – „Бащата“, „Земя на номади“, „Момиче с потенциал“, „Без звуци в живота“, „Процесът срещу Чикаго 7“.

– Грим и прически – „Ема“, „Елегия Хилбили“, „Ма Рейни: Майката на блуса“, „Ман“, „Пинокио“.

– Визуални ефекти – „Любов и чудовища“, „Среднощно небе“, „Мулан“, „Единственият и неповторим Айвън“, „Тенет“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата...

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията, съденето, за разпъването на кръста,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Вижте още