Може да бъдат отрязани от гласуване до 150 000 души

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Социологът Цветозар Томов прогнозира изборен хаос и призова за отлагането на вота за лятото

Между 100 000 и 150 000 души може да не упражнят правото си на глас на изборите на 4 април заради коронавируса. Това са хората, които към този момент ще бъдат болни или поставени под карантина, прогнозира пред „Сега“ социологът Цветозар Томов. „Отрязването“ им от вот ще е заради невъзможността на изборната администрация да осигури достатъчно подвижни кутии, в които те да пуснат гласа си.

„Задава се огромен хаос до изборите, предвид третата вълна от Ковид-19, в която навлизаме, и лавинообразното нарастване на новите случаи. За мен много по-добре е изборите да бъдат отложени за лятото, когато ситуацията в страната ще се успокои“, заяви още Томов.

„Ако предположим, че трябва да осигурим на 100 000 души, които са под карантина или заболели, са ни нужни между 2000 и 2500 подвижни секции, което е 1/6 от общия брой на секциите в страната. Смятате ли за възможно те да бъдат направени за 2 дни във всички населени места в страната? В същото време трябва да се създаде организация, при която членовете на тези комисии ще посещават заразени с ковид, което налага да бъдат надеждно защитени и да се намерят желаещи да се включат в такива секции“, даде пример Томов, който е добре запознат с изборната технология и който бе говорител на ЦИК преди няколко години.

Той допълни, че не трябва да се забравя и самата процедура – партиите да предложат членовете на секционните комисии (СИК), а районните (РИК) да ги назначат. „А всичко това трябва да стане в крайния етап от кампанията в ситуация на тежка епидемия, защото работите вървят натам“, предупреди Томов. По думите му управляващите „хвърлят прах в очите и е съвършено нереалистично да се очаква, че може да се създаде организация, която да поеме тези 100 хил. избиратели“. „Ако са толкова. Могат да бъдат и 150 000 души, ако нарастването на заразените се засили. Мисля, че е умерена оценката ми“, допълни той.

РИК пък ще решат къде да бъдат разкрити мобилни секции в последния момент, „защото ще нарастват и лавинообразно заявленията в периода между 21 и 31 март. По-рано няма кой да подаде такова заявление“, обясни социологът. В същото време сроковете, които ЦИК е определила, са до 1 април кметовете да решат колко секции да разкрият и респективно РИК-овете да определят колко да са подвижните комисии. Има и точка, която предвижда тези членове да бъдат ваксинирани, което съвсем нямало как да се случи в периода от 1 до 4 април.

Прогнозите на Томов се базират на драстичното увеличение на активните случаи и поставените под карантина лица за последната седмица. „Като се погледнат актуалните данни (към 5 март) – над 34 хил. активните случаи, а поставените под карантина към 32 хил. души. Тоест, ако изборите бяха сега, то около 66 хил. души са с вируса. Откакто сме във фаза на нарастване на заразените, тоест за около месец, новите случаи са се увеличили с около 70 процента“, посочи социологът.

„Не се взимат мерки, с които да си създадем илюзията, че можем да спрем тази вълна на увеличение на епидемията. Следващата мантра от страна на управляващите е, че хората са виновни за това нарастване. В момента, в който спрат да дърпат тиранти, и да казват колко сме добре на фона на Европа, ще започнат да обвиняват хората, че не спазват мерките и не се предпазват. У нас третата вълна тепърва започва“, заяви Томов, като подчерта, че именно заради всичко това не може да се прави никаква прогноза за изборния резултат.

На базата и на развитието на заразата идните седмици, той очаква и значително покачване на смъртността. „Сигурно е, че смъртността през следващите 3-4 седмици ще нараства и ще достигне равнището от ноември. Не знам как ще реагират хората в този момент“, каза той. Според него в период на предизборна кампания, „ако достигнем ноемврийските и декемврийските числа на смъртност, живота си ще загубят за 4 седмици някъде между 18 и 20 хил. души и поне при половината от тях причината ще бъде свързана с Ковид-19“. „Предполагам, че и болниците ще бъдат претъпкани, там ще настъпи криза в края на кампанията. При тези обстоятелства при какъв начин ще реагират хората и как изобщо ще се отнесат към наближаващите избори, е дълбоко наясно“, заяви социологът.

Заради това мнението му е, че „най-разумното решение, което трябва да вземат властимащите, въпреки че по други причини не са в състояние да го направят, тези избори да бъдат отложени“. „Докато тази война не бъде преодоляна, защото става дума за човешки животи. Ситуацията е такава и тя няма да бъде овладяна скоро. Да минат 3-4 месеца и изборите да бъдат произведени през лятото, когато има надежда, че ситуацията може рязко да се подобри“, обяви Томов.

И той, както и други социолози, с които „Сега“ разговаря, смятат, колкото по-хаотична е ситуацията в страната, толкова по-големи шансове ще имат ГЕРБ. Според тях „коронавирусът работи за ГЕРБ“, защото техните избиратели са по-млади и „твърдо решени да гласуват“, без да се плашат, докато на БСП са по-възрастни и тях задълбочаването на епидемията „може да ги откаже да отидат до урните“.

В същото време обаче социолози предупреждават, че ситуацията със заразата е толкова непредвидима и накрая може да се окаже, че „сметките на властимащите са криви“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още