Папа Франциск от Ирак: Да сложим край на насилието и екстремизма

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Папа Франциск пристигна в Ирак на първото посещение на глава на Римокатолическата църква в близкоизточната държава.

Визитата му се осъществява в условия, когато светът е засегнат от тежката пандемия на коронавируса. Тя има за цел да утеши една от най-старите и в същото време най-преследвани християнски общности в света.

„Щастлив съм да възобновя пътуванията си и тази символична визита е дълг към земя, която в продължение на години е била жертва на насилие“, заяви папата пред журналисти на борда на своя самолет.

Той реши да осъществи „дългоочакваното” пътуване, за да утеши една от най-старите християнски общности в света, като задълбочи същевременно диалога си с мюсюлманите, съобщи АФП.

„Нека бъде сложен край на актовете на насилие и екстремизъм, на разделението и нетърпимостта!“ призова папата в своето обръщение.

Той кацна днес следобед на международното летище в Багдад, където беше приветстван от премиера Мустафа ал Кадими и от групи, представящи разнообразната фолклорна музика и танци в Ирак.

По-късно проведе среща с президента Барам Салех, който през 2019 г. му отправи официалната покана за визитата, както и с други правителствени и религиозни лица.

От президентския дворец главата на 1,3 милиарда католици по света направи обръщение, подчертавайки дълбоките корени на християнството в Ирак.

„Вековното присъствие на християни в тази земя и техният принос в живота на нацията представляват богато наследство, което искат да продължат да предлагат в услуга на всички“, каза папа Франциск.

Той призова ръководството на страната да „се бори с бича на корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на закона“.

Папата, който е отявлен радетел на междурелигиозния диалог, приветства и другите малцинства в Ирак.

„Тук, сред толкова много пострадали, мислите ми се насочват към язидите, невинни жертви на безсмислени и жестоки зверства“, каза той.

Тази част от населението на Ирак през 2014 г. стана жертва на геноцид от страна на Ислямска държава.

Папа Франциск посети в Багдад църквата „Дева Мария от Спасението“, от където се обърна към вярващите и изрази благодарността си към духовниците за подкрепата към иракските християни, чийто брой е намалял по време на конфликта

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още