Една трета от българите в трудоспособна възраст не работят

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

Според статистиката в края на 2020 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 3 милиона души, при положение, че хората в трудоспособна възраст у нас са малко над 4 млн. Това означава, че по една или друга причина само две трети от българите, които могат да работят, го правят.

Националния статистически институт обяви, че негативните ефекти върху трудовия пазар в България заради породените от коронавируса блокади и рестрикции са се засилили още повече в края на миналата година.

Заетостта в страната се сви драстично още през летните месеци, а втората блокада и затворените бизнеси през есента са влошили още този параметър.

През октомври-декември 2020 г. общият брой на заетите лица намалява на годишна база с 3% до малко над 3,1 милиона души.

Относителният дял на заетите на възраст 15 и повече навършени години е 52,9%.

През последните три месеца на годината в сектора на услугите работят 1,9 милиона, или 62,7% от заетите. В индустрията заетите са 963 хил. (30,8%), 204 хил. (6,5%) – в селското, горското и рибното стопанство. В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. броят на заетите намалява във всички икономически сектори, но най-голямо намаление се наблюдава в сектора на услугите – със 74 хил., или c 3,6%.

От всички заети 3,8% са работодатели, 6,8% – самостоятелно заети лица (без наети), 88,9% – наети лица, и 0,5% – неплатени семейни работници. От общия брой на наетите лица 2,1 милиона работят в частния сектор, а 659,4 хил. – в обществения.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. заетите  на възраст 15 – 64 навършени години са 3 милиона души. Коефициентът на заетост в тази възрастова група е 68,8 на сто.

В края на миналата година безработицата в България е 5,2%, като се увеличава с 1,1 процентни пункта, отчита националната статистика.

Младежката безработица (15 – 29 навършени години) е 9,3%, като в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. е по-висока с 2,6 процентни пункта.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още