Коронасомнията се превръща в новата пандемия

Най-четени

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Пандемията промени живота ни из основи и дори и да не сме прекарали COVID-19, със сигурност усещаме последствията върху здравето си – физическо и психично. А все повече стават хората, които губят съня си в условията на изолация.

Затова и учените изведоха термина коронасомния – безсъние, причинено от ситуацията, в която се намираме заради коронавируса. Още през август миналата година изследователи от Университета в Саутхамптън алармираха за повишаване на броя на страдащите от проблеми със съня – от един на шестима до един на четирима. А това число продължава да расте.

Същата тревожна тенденция е отчетена и от учени в Китай, където скокът на безсънието е от 14.6% на 20% от изследваните. В Италия и Гърция също има ръст на оплакалите се, че не могат да спят, и то с цели 40%, оъбелязва lifestyle.bg. А думата insomnia е търсена в Google през 2020 г. толкова, колкото никога досега. И простият извод, който можем да си направим сега, е, че повечето от нас се превърнаха в хора, страдащи от безсъние.

Пандемията от COVID-19 започва втората си година, в която владее живота ни. През това време липсата на социални контакти, резките промени в ежедневието и продължителното време, което прекарваме затворени у дома, дадоха своя негативен ефект.

Разбира се, най-засегнати са медицинските работници и всички на първа линия, но също и всички, останали без работа, онези, загубили близки заради COVID-19, както и наскоро преболедувалите вируса. Но и останалите не са пощадени от безсънието. А то има редица негативи върху здравето, психиката и продуктивността ни.

Като недостатъчен се определя сънят, който е с продължителност по-малко от седем часа на нощ. А ако за сравнително дълъг период от време тялото и умът ни не си почиват достатъчно, това може да бъде наистина разрушително. Прави ни не само по-раздразнителни и уморени, но и по-податливи на всякакви заболявания, в това число и на коронавируса. И така влизаме в една омагьосана спирала.

Основната причина за безсънието в условия на пандемия е промяната в начина и в ритъма на живот. С работата от вкъщи домът вече не е място само за релакс. Няма го ясното разграничаване между офис и спалня и мозъкът просто не може да превключи на режим почивка.

Може би работим повече и до по-късно от страх да не останем безработни. Може би просто не можем да си налагаме да не отхвърлим някоя и друга задача и през уикенда. А стресът не спира да се трупа заради цялата тази несигурност.

Разбира се, няма как да пропуснем и други два фактора с огромно значение. Като сме по цял ден у дома, извършваме много по-малко физическа активност, което ни пречи да заспим вечер. Пречи ни и липсата на достатъчно количество дневна светлина между четирите стени, която нарушава циркадния ритъм и производството на мелатонин.

Липсата на срещи с приятели също оказва негативен ефект на психичното ни здраве, защото те ни помагат да се отпуснем и да забравим за стреса. А когато той продължава прекалено дълго, както е сега, постепенно губим мотивация да се борим с него и се оставяме по течението. Така се стига до различни депресивни и тревожни състояния, които също се характеризират с безсъние, предава BBC.

За съжаление в настоящата ситуация търсим помощ от специалист само за най-неотложните медицински проблеми. А хроничното безсъние също се нуждае от консултация и адекватно лечение – било чрез медикаменти или чрез терапия, като най-добър е ефектът от когнитивно-поведенческата. Можем да пробваме и различни релаксиращи техники – йога, медитация, дихателни упражнения.

От съществено значение е и хигиената на съня – лягане по едно и също време, без електронни устройства в спалнята и т.н.

Много е важно да не работим с лаптопа в леглото, както и да се движим достатъчно и да си осигуряваме поне 15-20 минути на слънчева светлина навън. А ако когато си затворим очите, ни връхлитат всякакви мисли и не ни дават мира, можем да ги записваме в една тетрадка на нощното шкафче, за да си изпразним съзнанието и да можем по-лесно да заспим.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Вижте още