Турската лира поскъпна след оставките

Най-четени

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

Изненадващите оставки през почивните дни първо на гуверньора на турската централна банка, а след това и на финансовия министър бяха последвани днес от изненадващ ръст с почти 6 процента на стойността на лирата.

Все още официално непотвърдената оставка като финансист №1 на зетя на президента на страната Реджеп Ердоган – Берат Албайрак, предизвика спекулации какъв ще бъде новият икономически екип в Анкара.

С президентски указ в събота беше заменен ръководителят на централната банка Мурат Уйсал. Мястото му зае опитният бюрократ Наджи Агбал.

Като причина за отстраняването на Уйсал се сочи бързото обезценяване на турската лира спрямо основните валути – около 30% от стойността ѝ от началото на годината.

Днес лирата отбеляза най-голямото си поскъпване от над две години, предаде БНР. Това стана, след като Берат Албайрак обяви в Инстаграм, че се оттегля по здравословни причини.

Според високопоставен източник от управляващата партия на Справедливостта и развитието, цитиран от Ройтерс, е възможно бившият премиер Бинали Йълдъръм да бъде назначен за вицепрезидент, отговарящ за икономиката.

Тази вечер се очаква изявление на дирекцията по комуникации към турското президентство.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, Кемал Кълъчдароглу определи сътресенията в управленския екип като „държавна криза“.

Той задочно попита президента Ердоган дали за него финансовото управление на страната е като управление на семейна фирма.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Вижте още