Проф. Боян Дуранкев: Реалистично би било да сменим лева с еврото през 2025 г.

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

Реалистично е да се очаква в следващите три години страната ни да предприеме всички необходими стъпки, за постигане на институционална готовност за влизане в еврозоната. В двете години, които страната трябва да престои в „чакалнята на еврозоната“ ще бъде наблюдавана внимателно за изпълнение на редица критерии.

Проф. Дуранкев прогнозира, че е можем да очакваме през 2025 година страните членки на еврозоната да вземат окончателното решение за влизане на България в еврозоната.

За да не бъде забавен този процес, приоритет за следващото Народно събрание и правителство ще трябва да бъде приемането на Национален план за въвеждане на еврото и детайлно разписване на дейностите от българските властите и бизнеса.

Четири основни критерии със съответните показатели трябва да изпълни страната в следващите две години, за да бъде прието в еврозоната, изтъкна проф. Дуранкев.

Първият е свързан с инфлацията- критерий за ценова стабилност, който изисква да няма висока инфлация в страната. Размерът ѝ се определя по математическа формула и не може да надвишава с повече 1,5% пункта, размера на инфлацията в трите държави от ЕС с най- добри показатели за инфлация.

Вторият показател, на който държат всички страни, е стабилни  и устойчиви публични финанси, което изключва наличие на прекомерни дългове. България удовлетворява този показател през последните няколко години.

Третият показател – стабилни валутни курсове. В продължение на две години не трябва страната да има сериозни отклонения в централния курс на лева, този критерий вероятно ще го изпълним;

Четвъртият индикатор е дългосрочни лихвени проценти- това означава, че дългосрочния основен лихвен процент на България не трябва да е по-висок от 2 % пункта на трите най-добри страни в областта на ценовата стабилност.

По отношение предстоящите избори според проф. Дуранкев е наложително да се въведе гласуване по пощата и електронно гласуване. В XXIвек е срамно българският парламент да не може да организира изборен процес, гарантиращ сигурност и прозрачност и на вота на гражданите.

Според него процентът на гласуващите на предстоящите избори ще бъде нисък, защото няма убедителни политически стоки, а има и страх хората да гласуват машинно.

„Това, което новият парламент и правителство трябва да знаят, че оставането им на власт е под условие и че може да бъдат сменени много лесно, ако направят крачка встрани от това, което обществото изисква. Особено през последните години и най-вече през 2020 година се наблюдава тенденция, че българите имат изострени очаквания за промяна на статуквото, за по-висока култура на отношенията управляващи- общество“, каза той.

Проф. Дуранкев е категоричен, че наложеният политически продукт на цинизъм в годините на прехода трябва да слезе от сцената, а на преходът е крайно време да се сложи точка.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още