Форума на НАТО: Служебният кабинет осветли какво пише в позицията на България за Украйна

Най-четени

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да...

Служебният кабинет „Главчев“ излезе с официално съобщение, в което обясни, че не може да разсекрети позицията, към която ще се придържа България на форума на НАТО в средата на юли в САЩ.

Документът е класифициран и затова не може да бъде публично оповестен, поясняват от правителството, след като редица партийни лидери призоваха той да стане публично достояние. В това число и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов настоя документът да бъде разсекретен. Текстове в позицията пък провокираха президента да откаже да бъде водач на делегацията ни, която сега ще бъде ръководена от премиера Димитър Главчев.

„Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание“, успокояват от кабинета.

Все пак от МС открехват завесата над някои основни положения в документа и ги обобщават, като потвърждават, че няма нищо различно от позицията на парламента, нищо не застрашава националния интерес и български войници няма да бъдат изпращани в Украйна.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, уточняват оттам.

„Документът е класифициран, както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност“, оправдават засекретяването на българската позиция от МС.

И посочват, че документът за срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

  • България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.
  • Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.
  • Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.
  • Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.
  • България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.
  • Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.
  • До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.
  • България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна.

Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

В контекста на отбелязването на 20-та годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на видео от събитието. Окървавeният кандидат-президент...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да предявят рекламация пред мястото за...

Главчев разговаря с Джо Байдън

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започна с тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на съюза. Тя се състоя в...

Вижте кои световни тв игри ще гледаме и в България

bTV придоби правата за създаване и излъчване на 4 от най-успешните развлекателни телевизионни игри в световен мащаб. Това са топ продукциите "Коя е тази...

Вижте още