5 млн. долара награда от САЩ за информация за Ружа Игнатова

Най-четени

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да...

Правителството на САЩ обявява награда от до 5 млн. долара за информация, която да доведе до арест и/или осъдителна присъда за криптокралицата Ружа Игнатова. Това обяви американският посланик в София Кенет Мартен по време на съвместно изявление с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Ружа Игнатова от 2022 г. е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Тя се издирва от САЩ и Германия за участието в една от най-широкомащабните схеми за измама в историята – пирамидата „Уанкойн“. По данни на САЩ жертвите на Игнатова са се разделили с над 4 млрд. долара. Мертен уточни, че по-късно днес ще бъде пуснато официално съобщение как хората, които имат информация за Игнатова, могат да я споделят анонимно с властите.

Криптоизмамницата изчезна през 2017 г., седмици след като американските власти обявиха обвинението ѝ. .

От брифинга стана ясно, че срещу Игнатова има разследване в САЩ, а от родната прокуратура и служби за сигурност работят съвместно с тях и провеждат паралелно разследване в България.

„Това, което предстои в България е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което, освен наказателно, ще ни позволи да предприемам необходимите действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средства, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида „One Coin““, заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

„За съжаление има и други български граждани, които извършват престъпления, и с колегите от САЩ работим и по тези случаи“, заяви Борислав Сарафов. Той благодари на посланик Мертен за подкрепата на САЩ и ФБР за реформирането и подобряването на капацитета на българската прокуратура.

„Днес правителството на САЩ обявява нова награда на стойност до 5 милиона долара за информация, водеща до арест и осъдителна присъда на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова“, заяви на свой ред американският посланик Кенет Мертен.

„Г-жа Игнатова се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-широкомащабните схеми за измами в историята. Схема, при която от жертвите са били отнети чрез измама над 4 млрд. щатски долара“, обясни той.

По думите му две седмици, след като й е повдигнато обвинение през октомври 2017 г. тя отпътува от София към Атина, за да избегне арест. От този момент тя се укрива от правосъдието. „През 2022 г. тя беше добавена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци, укриващи се от правосъдието. По-късно днес ще дадем изявление за медиите, в което ще обясним как гражданите, които искат да помогнат и имат информация за нея, ще могат да го направят. САЩ цени високо партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност“, добави Кенет Мертен.

Посланикът на САЩ заяви още, че САЩ високо ценят партньорството с българските прокуратурата и правоприлагащи служби, „за да изправим Ружа Игнатова пред правосъдието“.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев припомни за дейността на криптокралицата, а именно това, че „One coin“ е собственост на госпожа Игнатова и представлява финансова измама на принципа на пирамида, с главна дейност в Близкия изток“.

По-късно днес родните власти ще направят изявление за медиите с допълнителни подробности как гражданите да подадат сигнали и информация, които да доведат до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на видео от събитието. Окървавeният кандидат-президент...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да предявят рекламация пред мястото за...

Главчев разговаря с Джо Байдън

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започна с тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на съюза. Тя се състоя в...

Вижте кои световни тв игри ще гледаме и в България

bTV придоби правата за създаване и излъчване на 4 от най-успешните развлекателни телевизионни игри в световен мащаб. Това са топ продукциите "Коя е тази...

Вижте още