Официално: Асандж е свободен

Най-четени

Продължава борбата с огнената стихия

В Средногорието продължава борбата с пламъците, очаква се бедствено положение да бъде обявено и за Община Карлово, съобщиха от...

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на...

Очаква се основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж да се признае за виновен тази седмица в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в рамките на сделка с американското министерство на правосъдието, която ще сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и ще гарантира завръщането му в родната Австралия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на американски съдебен документ.

Ройтерс отбелязва, че по този начин ще бъде сложен край на дългата правна одисея, през която той премина.

52-годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по обвинението, че е участвал в конспирация за получаването и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната отбрана, става ясно от съдебен документ в съд на Северните Мариански острови, които са територия на САЩ.

Очаква се Асандж да бъде осъден на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за вече излежани, на съдебно заседание на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време). Очаква се също след съдебното заседание той да се завърне в Австралия.

Ройтерс отбелязва, че засега защитата на Асандж не е откликнала на молба за коментар, допълва БТА.

През 2010 г. „Уикилийкс“ публикува стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак, което се превърна в най-голямото изтичане на подобна информация в историята на американските въоръжени сили. „Уикилийкс“ публикува и голямо количество дипломатически документи.

„Премиерът (на Австралия Антъни) Албанезе беше ясен – случаят на г-н Асандж продължи твърде дълго време и нищо няма да бъде спечелено с оставането му в затвора“, каза говорител на австралийското правителство.

Асандж беше арестуван във Великобритания през 2010 г., по силата на европейска заповед за арест, след като шведските власти заявиха, че искат да го разпитат във връзка с обвинения в сексуални престъпления, които впоследствие бяха оттеглени. Той се укри в еквадорското посолство във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция. В посолството той остана седем години.

През 2019 г. той бе изведен от посолството и вкаран в затвора. Оттогава той е в лондонския затвор „Белмарш“, откъдето в продължение на почти пет години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

„Уикилийкс“ съобщи, че Асандж е излязъл от британския затвор и че е напуснал със самолет територията на Обединеното кралство.

„Джулиан Асандж е свободен“, пише с главни букви в профила на „Уикилийкс“ в социалната мрежа Х

„Джулиан Асандж е на свобода. Той напусна затвора с максимална сигурност Белмарш сутринта на 24 юни, след като прекара там 1901 дни. Той беше пуснат под гаранция от Върховния съд в Лондон и беше освободен на летище Станстед следобед, където се качи на самолет и напусна Обединеното кралство.

Това е резултат от глобална кампания, която обхвана активисти за свобода на печата, законодатели и лидери от целия политически спектър, чак до Обединените нации. Това създаде пространство за дълъг период от преговори с Министерството на правосъдието на САЩ, водещи до сделка, която все още не е официално финализирана. Ще предоставим повече информация възможно най-скоро.

След повече от пет години в килия 2х3 метра, изолиран 23 часа в денонощието, той скоро ще се събере със съпругата си Стела Асанж и децата им, които познават баща си само от зад решетките.

WikiLeaks публикува новаторски истории за корупция в правителството и нарушения на човешките права, като потърси отговорност от влиятелните за действията им. Като главен редактор Джулиан плати тежко за тези принципи и за правото на хората да знаят.

Докато се завръща в Австралия, ние благодарим на всички, които застанаха до нас, бориха се за нас и останаха напълно отдадени в битката за неговата свобода.

Свободата на Джулиан е наша свобода.“, написаха от „Уикилийкс“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Продължава борбата с огнената стихия

В Средногорието продължава борбата с пламъците, очаква се бедствено положение да бъде обявено и за Община Карлово, съобщиха от...

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия смях, изобретателност, любов към музиката...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на видео от събитието. Окървавeният кандидат-президент...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да предявят рекламация пред мястото за...

Главчев разговаря с Джо Байдън

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започна с тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на съюза. Тя се състоя в...

Вижте още