Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Най-четени

Взривове разтърсиха Елин Пелин, гори склад за фойерверки

Серия взривове избухна малко преди 18 и 30 в четвъртък в склад за фойерверки между Елин Пелин и гара...

Габриела Руменова: Скоро заведенията може да поискат такса „чиста чаша“

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните...

Тошко Йорданов: Има много работа, не е време за ваканция

Има толкова належащи законопроекти и проблеми, а четири парламентарни група искат парламентът да излезе във ваканция, каза пред журналисти...

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на „Валкюра“ от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие, под режисурата на акад. Пламен Карталов.

Събитието е в рамките на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония. На спектакъла присъства и новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази радост от събитието, предаде БНТ. Това е първата ѝ изява, след като положи клетва на 12 май.

Това е първо представяне на произведение на великия германски композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо гостуване на Софийската опера и балет там.

Близо петчасовата постановка на Валкюра започна с препълнена зала и възторжени зрители, за които предизвикателството да видят на живо най-популярната опера от тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“ е огромно вдъхновение.

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е истински значимо събитие в културния живот тук, привилегия за него като ръководител на операта и за публиката.

134 души наброява съставът, с който Софийската опера гостува в Скопие.

„Много сме щастливи, че благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери“, каза Антония Велева – директор на БКИЦ.

 

 

За маестро Пламен Карталов гостуването в Скопие е сбъдване на отдавнашна мечта, станала факт и благодарение на дългогодишното му приятелство с неговия колега Васо Ристов.

 

 

„Много съм вдъхновен, защото походът на българския Вагнер намира една нова спирка на световната оперна сцена. След Словения, Болшой театър, два пъти Германия, е чест ние да гостуваме на майските оперни вечери в Скопие и по този начин да открием една нова страница за оперната култура на Скопие“, посочи акад. Пламен Карталов.

Диригентът Еван, който от три години работи рамо до рамо с маестро Карталов, е уверен, че публиката тук ще се влюби в Рихард Вагнер, както и той самият. „Въпреки че постановката е повече от 4 часа, на финала винаги ми се иска да не свършва. Солистите имат изключителни гласове и са брилянтно тренирани на немски език“, каза Еван-Алексис Крист.

„Културната дипломация е по-силна от традиционната“, заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова пред български журналисти в Скопие.

На въпрос дали присъствието ѝ в залата е стъпка към затопляне на отношенията между София и Скопие, Силяновска-Давкова коментира, че държи на културната дипломация.

Президентът на РСМ определи директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов като изключителен човек. По думите ѝ той ще запали културния пламък в Скопие. Двамата разговаряха и лично в залата. „Вагнер без вас не бива“ бяха думите на Гордана Силяновска-Давкова към акад. Карталов.

„Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено – диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам „браво“, сподели Силяновска след представлението пред участниците.

„Не мисля, че миналото ни е романтично – нито вашето, нито нашето. Смятам, че трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето“, добави президентът на Република Северна Македония.

Националната опера и балет на РСМ пък ще гостува в София през септември.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Взривове разтърсиха Елин Пелин, гори склад за фойерверки

Серия взривове избухна малко преди 18 и 30 в четвъртък в склад за фойерверки между Елин Пелин и гара...

Габриела Руменова: Скоро заведенията може да поискат такса „чиста чаша“

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това...

Тошко Йорданов: Има много работа, не е време за ваканция

Има толкова належащи законопроекти и проблеми, а четири парламентарни група искат парламентът да излезе във ваканция, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на...

Делян Пеевски изпрати в МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция “Митници”

Съпредседателят на ДПС и лидер на парламентарната група Делян Пеевски изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от миналия...

Външно: Без ножове в Гърция

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след...

Вижте още