Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Най-четени

Светът е Олимпиада!

ХХХІІІ олимпийски игри в Париж започнаха с церемония като никоя друга. Четиричасов спектакъл, превел зрителите през знаковите забележителности на...

Взривове разтърсиха Елин Пелин, гори склад за фойерверки

Серия взривове избухна малко преди 18 и 30 в четвъртък в склад за фойерверки между Елин Пелин и гара...

Габриела Руменова: Скоро заведенията може да поискат такса „чиста чаша“

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните...

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил.

„Инциденти е имало, откакто го има НСО, и то много по-тежки, така че намирам основание да има промени“, коментира Радев пред медиите в Бургас. „Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти, те преценяват“, добави президентът.

„Нека всички компетентни органи да установят реалните причини“, каза още Радев. И апелира законът да се спазва и от политиците, които дават пример с поведението си.

„Искам да призова още веднъж, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата“, коментира държавният глава.

Инцидентът се случи с кола на НСО, в която е пътувал за предизборна среща съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сблъсъкът стана на входа на град Аксаково около 17:30 часа вчера, а според МВР загиналият водач е отнел предимството на пътя. Съпругата му е оцеляла, но е в тежко състояние в болницата.

По повод свикването на извънредно заседание на Народното събрание идния вторник, Радев припомни аргумента за промените в Конституцията в посока на това НС да не се разпуска и да работи през предизборните кампании.

„На фона на всички нелепи промени в Конституцията имаше и много гласове, които казаха, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Нито работи, нито има контрол“, заключи Радев. И прогнозира, че „най-вероятно парламентът ще бъде употребен за предизборна трибуна“.

Президентът още веднъж коментира поведението на новата власт в Скопие и нежеланието й да се съобрази със записаното име на РСМ в международните договори, където „Македония“, както я нарече президентът Гордана Силяновска, не фигурира.

„Винаги съм канил президентите на РСМ, защото пътят на Северна Македония минава през София. Надявам се да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако продължава това говорене, означава да тласнат страната си към изолация“, заяви Румен Радев, попитан дали ще покани Силяновска в България.

„И България, и Гърция им казаха, че международните договори трябва да се спазват, това им каза и ЕС. Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната като държава, която не зачита международното право“, категоричен беше Румен Радев.

Президентът участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Светът е Олимпиада!

ХХХІІІ олимпийски игри в Париж започнаха с церемония като никоя друга. Четиричасов спектакъл, превел зрителите през знаковите забележителности на...

Взривове разтърсиха Елин Пелин, гори склад за фойерверки

Серия взривове избухна малко преди 18 и 30 в четвъртък в склад за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин. По първоначална информация...

Габриела Руменова: Скоро заведенията може да поискат такса „чиста чаша“

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това...

Тошко Йорданов: Има много работа, не е време за ваканция

Има толкова належащи законопроекти и проблеми, а четири парламентарни група искат парламентът да излезе във ваканция, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на...

Делян Пеевски изпрати в МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция “Митници”

Съпредседателят на ДПС и лидер на парламентарната група Делян Пеевски изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от миналия...

Вижте още