Пореден скандал тресе „Евровизия“

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс „Евровизия“, завършил в нощта на събота срещу неделя в шведския град Малмьо, защо знамето на Европейския съюз не е било допуснато в зала „Малмьо Арена“ по време на финала, предаде АП, цитирана от БТА.

Преди финала на песенния конкурс говорител на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) обяви, че от зрителите с билети, които носят знамена, в залата ще бъдат допускани само хора с флагове на участващите държави, както и с цветовете на дъгата, които са символ на ЛГБТК+ общността.

Във връзка с конкурса ЕК каза, че планира „доста оживена дискусия“ с организационния комитет по отношение на забраната на флага на ЕС. Макар и сам по себе си ЕС да не бе участник в конкурса, много от 27-те държави членки на блока бяха и неговото знаме със златисти звезди на син фон обикновено се възприема като символ на единството на всички тях, посочва АП.

Говорителят на ЕС Ерик Мамер заяви, че „на този етап няма информация от организаторите за причината за недопускането на знамето на ЕС на събитието“, но мярката очевидно предизвикала достатъчно раздразнение у заместник-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, за да проведе разговори с ръководството на ЕСРТ, който организира конкурса и чието седалище се намира в Швейцария.

„Ние определено приканваме ЕСРТ да осъзнае, че това е грешка“, заяви Мамер.

Организаторите на „Евровизия“ вече бяха поставени под напрежение заради протестите срещу Израел заради войната в ивицата Газа и заради дисквалификацията от финала на представителя на Нидерландия Йост Клайн.

Случаят с отстраняването му не е напълно изяснен, посочва АП. Като причина бе обявен инцидент със служителка на „Евровизия“, като бе посочено „заплашително действие“ от страна на певеца.

Във връзка със случая със знамето на ЕС, определен от Европейския съюз като грешка, извикваща „дълбоко огорчение“, която не трябва да се повтаря догодина, ЕСРТ заяви, че телевизията от страната на домакина Швеция – SVT, е решила да ограничи знамената, развявани от участниците в конкурса и зрителите, предаде Ройтерс.

Някои от присъстващите на конкурса са написали в социалните мрежи, че охраната на входовете на залата не им е дала да внесат знамена на ЕС, допълва агенцията.

68-ото издание на „Евровизия“, в което България не взе участие, бе спечелено от Швейцария с песента на Немо The Code („Кодът“). По думите на победителя, определящ себе си като небинарен, песента му разказва историята на пътуването, което е започнал, когато е осъзнал, че не е нито мъж, нито жена.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още