Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г., припомня БТА.

Денят се отбелязва от 1986 г., съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.). Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни (т. нар. „Декларация на Шуман“) като „първа реална крачка към европейска федерация“.

На 9 май от 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по случай Деня на Европа. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 9:00 часа, президентът и вицепрезидентът ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Редица събития ще се състоят в София под егидата на представителството на Eвропейската комисия в България.

От 21:00 часа ще се състои триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ върху фасадата на Национална галерия – Двореца, съобщават от институцията. То е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатор на спектакъла „Твоят глас“ е Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Историята ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ, а достъпът е свободен.

А тези, които няма да могат да видят спектакъла на живо, могат да проследят излъчването му от 21:30 ч. във Фейсбук страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България, съобщиха организаторите.

България ще отбележи 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения.

На 9 май в Градската градина в София от 16:30 ч. до 20:30 ч. всеки ще има възможност да опита местни храни и напитки от държавите – членки на ЕС, и да се наслади на музика и танци от различни краища на Европа.

Концертът „20 години заедно“ ще започне в 17:30 ч. Детският хор „Пип-Пам“ ще изпълни химна на България и химна на Европейския съюз, а сред изпълнителите ще бъдат още: ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Фалмис“ с изпълнения от Полша и Унгария, ансамбъл „Доправар“ с танци от Словакия, Агатангелос с мелодии от Кипър, Луцие Редлова от Чехия, изпълнители от Академията по музика в Любляна, джаз формация „София“.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още