AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след като през март компанията производител доброволно оттегли разрешението си за търговия. На 7 май Европейската агенция по лекарствата публикува официално съобщение, че ваксината вече не може да се употребява в страните членки.

AstraZeneca обясни изтеглянето на ваксината си в световен мащаб с наличието на много по-нови ваксини срещу Covid, адаптирани към различните му подварианти след пандемията.

„Тъй като оттогава са разработени множество варианти на ваксини срещу COVID-19, има излишък от налични актуализирани ваксини“, се казва в разпространеното изявление, като се допълва, че това е довело до спад в търсенето на Vaxzevria, която вече не се произвежда или доставя.

От компанията изтъкват сериозният принос на ваксината в първата година на употребата ѝ.

„Според независими оценки над 6,5 милиона живота са спасени само през първата година на употреба и над 3 милиарда дози са доставени в световен мащаб“, се изтъква в изявлението ѝ, цитирано от „Гардиън“.

Решението за изтегляне обаче идва на фона на течащи съдебни дела срещу компанията заради редки, но много сериозни странични ефекти от поставянето на ваксината. Само във Великобритания са заведени 51 дела, по които се търсят обезщетения в размер на 100 милиона паунда за тежки странични ефекти, настъпили след ваксинацията.

По-рано англо-шведският производител на лекарства призна пред съда за първи път, че разработената от компанията ваксина срещу коронавирус може да причини редки странични ефекти, включително фатално нарушение на кръвосъсирването, съобщи най-напред британският вестник The Telegraph.

Един от засегнатите – Джейми Скот, твърди, че след като му е поставена ваксината AstraZeneca, е останал с трайно увреждане на мозъка поради кръвен съсирек и кървене в мозъка, което му е попречило да работи.

Като цяло AstraZeneca оспорва тези твърдения, но призна в правен документ, представен на Върховния съд във Великобритания през февруари, че нейната ваксина срещу COVID-19 „може в много редки случаи да причини синдром на TTS – тромбоза със синдром на тромбоцитопения“. Тя причинява кръвни съсиреци и води до намаляване на броя на тромбоцитите при хората.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още