Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

„Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел – военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху проксита в Ирак и Сирия. Тоест, това е решителна демонстрация на Израел, че също може да достигне до територията на Иран, като отговор на атаката от събота“. Това разясни пред NOVA служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след съобщенията от рано тази сутрин за израелска атака в Иран. 

Министърът нарече това „премерен, ограничен и симетричен отговор“ на атаката на Иран срещу Израел от събота, в която бяха изстреляни стотици дронове и ракети. Техеран мотивира това като отмъщение след предполагаем израелски удар срещу неин посолски комплекс в Сирия. По-късно обаче отбеляза, че  че „най-модерните ракети на страната не са били използвани“.

„Използвахме стари оръжия с минимална мощност срещу ционисткия враг“, каза снощи бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, командир на аерокосмическите сили. Според министър Запрянов в случая на Израел са използвани „доста по-прецизни оръжия“.

„Надяваме се, че няма да последва нова вълна от удари от страна на Иран“, добави българският военен министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток“.

„По никакъв начин от това действие на Израел не е застрашена военно България. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия“, увери министърът на отбраната.

От пресцентъра на Министерския съвет посочиха, че във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният министър-председател и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следят ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни, уверяват от МС.

Извън напрежението в Близкия изток Запрянов коментира и твърденията, че е „министър на ГЕРБ“. Отбелязвайки, че никога не е бил член на партия, министърът каза, че Бойко Борисов го припознавал като „свой“, защото политиката, която Запрянов следва, е евроатлантическа и тясно свързана с помощта за Украйна.

„Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава моята политика като приоритетна и за самата партия“, допълни министърът. Да, работил с ГЕРБ, но като експерт, призна все пак Запрянов.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още