Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и изказват съболезнования за кончината му. 

Негово Светейшество издъхна в 22:22 ч. в реанимацията на Военномедицинска академия в София от полиорганна недостатъчност, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит беше на 78 години.

13 юни 2023г. Патриарх Неофит благослови премиера Николай Денков и му подари Библия.

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!“, написа премиерът Николай Денков по повод кончината на патриарх Неофит.

„Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, публикувайки снимка, на която целува ръката на главата на Българската православна църква.

Съболезнования изказа и друг представител на ГЕРБ – Тома Биков.

„Бог да прости нашия патриарх Неофит! Ще ни липсват неговите доброта и смирение“, заяви депутатът в социалната мрежа.

Бившият социален министър Деница Сачева припомни последното слово на духовника.

„Патриарх Неофит ни каза: „Божият образ е във всеки човек, във всекиго от нас и във всекиго сред нас. Нека ценим, уважаваме и обичаме този образ, защото когато разпознаваме и обичаме Божия образ във всеки човек – само тогава познаваме и обичаме истински и Бога, чрез Когото и по Чиято свята воля всички ние „… живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).“ Светла му памет на човека, който ни учеше, че трябва да живеем в мир и всеопрощаваща любов“, подчерта Сачева.

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му“, написа и премиерът в оставка Николай Денков на официалната страница на Министерския съвет в социалната мрежа.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон“, написа и вицепремиерът Мария Габриел.

„Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!“, казва и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че патриархът е бил обединител и стожер.

„Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир“, отбеляза тя.

Симеон Славчев от ПП МИР описва Неофит като един от най-добрите и най-обичаните български духовници – необходим на Българската православна църква и на всички миряни.

„Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и да упокои душата му! Дядо Неофит беше в истинския смисъл на думата Божи човек! Дядо Неофит беше и остава завинаги един от най-добрите и най-обичаните български духовници! Дядо Неофит беше Човек и Приятел! Дядо Неофит беше благодат! Дядо Неофит беше необходим на Българската православна църква и на всички миряни! Много ще липсваш, дядо Неофит! Благодаря ти за всяка прекарана секунда с теб! Благодаря ти за приятелството и общението! Благодаря ти за всичко! Почивай в мир, дядо Неофит! Вечна и блажена да е паметта ти! Дълбок поклон!“, пише политикът.

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, добротата, милосърдието и призивите на Неофит за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните.

„Дълбоко скърбим  от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон“, написаха още от ДПС.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още